FØRST INN: – Jeg skal gå først i toget, forteller Kamille Kjemphol (t.h). På søndag skal hun ha bunaden sin på når Knarvik kirke skal innvies. Venninnen Lise Vestås (28) og vesle Olai blir også med.

Klare for kirkevigsling

Kamilla Kjemphol (37) gikk først i prosesjonen søndag da Knarvik kirke utenfor Bergen ble innviet som eneste gudshus i Den norske kirke i år.

Kamilla Kjemphol har allerede vært innom for å øve, og synes Knarvik kirke er blitt riktig fin. Før innvielsen søndag formiddag skal hun få med seg enda en øvelse med nordhordlandsbunaden sin på, og det gleder hun seg til.

Venninnen Lise Vestås skal også være til stede på den store dagen. Hun håper etter hvert å kunne ta med de to guttene sine på søndagsskole i den nye kirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For meg er det mest aktuelt å bruke den når det er barnesamlinger, forklarer hun.

Les også: – Vi planter menighet

To Kristusfigurer

Inne i kirken ønsker leder i byggenemnda, Helge Tangen, velkommen til en prat om kirken. Departementet har godkjent en kirke til 500 personer. 550 stoler er kjøpt inn, og den som Tangen byr frem er god både å sitte og vippe på.

– Du stivner ikke i ryggen, smiler han, og opplyser at stolen er norskprodusert i Ørsta på Sunnmøre.

Tangen inviterer på befaring blant sekkehjul, stiger og stabler med stoler i den 900 kvadratmeter-store kirken som hittil har kostet 86 millioner kroner.

Første stopp er midtgangen, foran den runde blå altertavla. Til tross for at Tangen ikke har klart å hale ut av glasskunstner Tor Lindrupsen hva symbolikken i altertavla er, vet han at de mange småbildene inneholder hver sin historie.

– Det er bare å ta bibelhistorien for seg og se om en finner likheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at biskopen har lurt på hvorfor det er to Kristusfigurer knyttet opp mot altertavla.

– Kunstneren svarte at han hadde lært at det er én korsfestet og én oppstått Kristus.

Sponsormidler

Det hadde han plukket opp på et «bibelkurs» med biskop emeritus Ole D. Hagesæter. Han bor i bygda og har engasjert seg i finansgruppen. Den har som oppgave å supplere inntektene fra kommunen med blant annet sponsormidler. Tangen peker på et hulrom i kirken mens han snakker.

– Der skal orgelet stå.

Det kan menigheten takke den bergenske næringslivslederen, Trond Mohn, for. Han har gitt fem millioner til prosjektet. Men også andre har donert penger. Det vakre flygelet er det en apoteker som har finansiert.

I det vi skal til å forlate kirkerommet, peker byggelederen på trappene opp til alteret.

– Vi har kun to enkle knefall, sier han, og forklarer at nattverd i hovedsak skal gjennomføres stående.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

13 meter under taket

For kjelleren er planene mange. Tangen viser frem to scener, storkjøkken med serveringsluke, møterom, aktivitetsrom, og et mulig kontor helt innerst. Her skal det også komme på plass garderobe for de ansatte, renholdssentral og en lift.

– Det er 13 meter under taket og det skal skiftes lysrør, forklarer Tangen til sistnevnte opplysning.

Han peker på et godt isolert lite rom som skal være lydstudio.

– Kanskje for et rockeband som skal utgi cd, smiler han.

Planen er at det skal være mulig å gjøre lyd- og bildeopptak av det som foregår i kirkerommet og overføre til sykehjemmet, eller NRK for den saks skyld.

Smertegrense

Problemet er at kirken mangler 6 millioner kroner for å gjøre ferdig arbeidet nede. I beløpet er alt tatt med, heis, vinkeltrapp, stoler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er veldig nære, sier Tangen.

I kirkerommet demonstrerer han glassveggen som kan dele arealet i to. Bak den kan for eksempel barn få med seg gudstjenesten uten at lyden gjør det vanskelig for de voksne å følge med. I denne fløyen er det også et lite kjøkken, hvor kirkekaffien kan forberedes.

Det vakreste av smårommene er imidlertid like ved inngangsdøren til kirken. Også her strømmer lyset inn gjennom vinduene som går fra gulv til tak. Her er et enkelt alter med en stor oppslått bibel, to hvite lys, vaser med røde roser i og en rød løper. Prekestol og døpefont står på hver side av alteret.

– Dette er kapellet vårt, forklarer Tangen. Hoveddøra skal ha lenger åpningstid enn resten av kirken. Her kan folk gå inn om det er nattåpent, sier han med henvisning til Knarvik senter som ligger et steinkast lenger nede i veien. – Når visakortet er tomt kan de gå opp til kirken før de begynner å ta kredittkortet i bruk, spøker han.

Slettet driftstilskudd

Kirkeverge Torgeir Paulsen stikker nesen inn i kapellet. Han legger ut matter i våpenhuset, men tenker på et brev han skulle ha skrevet til kommunestyret.

– De har slettet driftstilskuddet til kirken i budsjettframlegget for 2015, forklarer han. 500.000 er blitt lovet, behovet er på 750.000, og nå er alt strøket.

Ennå vet verken han eller andre nøyaktig hva som trengs for å «drifte» kirken. Hvor mye vil de ha behov for til strøm, kirketjenertjeneste, renhold?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å lukke pengesekken er en brutal tilnærming, synes kirkevergen.

Ny profil

Men først er det innvielse. Paulsen tror folk er forventningsfulle.

– Dette er ikke en høykirkelig bygning. Det er en plass hvor det levende livet skal utøves.

Kirken skal åpnes med gudstjeneste neste uke og presenteres som et potensielt kulturbygg uken derpå. Kirkevergen håper vekselvirkningen skal generere en ny menighet og dermed også en ny profil på kirken i lokalsamfunnet.

– Knarvik kirke skal bringe inn noe nytt. Jeg håper det er det som skjer, sier han.

Knarvik kirke

Innvies på søndag 30. november.

Er 900 kvadratmeter og har plass til 500 mennesker

Har hittil kostet ca 85 millioner kroner, men det trengs 6 millioner for å ferdiggjøre underetasjen.

Arkitekt Reiulf Ramstad har tegnet kirken.

Altertavlen er signert Tor Lindrupsen og er 4 meter i diameter.

Keramiker er Liv Sundal.

Altertavlen er signert Tor Lindrupsen og er 4 meter i diameter.

Les også
Mulighetstenkning i menighetsland
Les også
Bygger kirke ved Ground Zero
Les også
Klar for bispekåpenOlav Øygard
Les også
Vil ha massebryllup i Eidskog
Les også
Klagesang mot salmebokSalmebok