Noen hadde kledd seg ut da de torsdag ankom Silent Movie Theatre i Los Angeles for å se actionkomedien «The Interview», som Nord-Korea har stemplet som en krigserklæring. Foto: Jonathan Alcorn / Reuters / NTB scanpix

Kinogjengere erklærte seier for ytringsfriheten

Mange feiret ytringsfriheten da komedien «The Interview», som gjør narr av Nord-Koreas leder, ble vist på drøyt 300 kinoer i USA torsdag.

Litt over en uke tidligere hadde filmens planlagte Nord-Amerika-premiere blitt avlyst som følge av at en gruppe hackere truet med å angripe kinoer som ville vise filmen.

Den samme gruppen har tatt på seg ansvaret for dataangrepet mot Sony Pictures, selskapet bak filmen. USA mener Nord-Korea bestilte angrepet, men beslutningen om å ta «The Interview av plakaten», ble møtt med hard kritikk fra blant andre USAs president Barack Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men så snudde filmstudioet, og første juledag trosset rundt 300 kinoer i USA hackernes trusler. Publikum har ingenting å frykte, ifølge både kinosjefer og kinogjengere, og torsdagens visninger gikk fredelig for seg.

– For en uke siden trodde vi ikke at dette skulle kunne skje. Slipp friheten løs. Ingen skal fortelle oss hva vi kan se eller ikke se, sa Cinema Village-sjef Lee Peterson i New York til stor applaus fra publikum på torsdagens første visning.

Ved en kino i Los Angeles overrasket regissørene Evan Goldberg og Seth Rogen med selv å møte opp for å takke publikummet til den utsolgte ettermiddagsvisningen.

Nord-Korea har stemplet filmen som en krigserklæring, men fansen nøyer seg stort sett med å kalle den for morsom.

Les også
Obama: – Feil å trekke filmen «The Interview»
Les også
«The Interview» tilgjengelig på nett
Les også
Sony tillater visning av «The Interview»
Les også
Paulo Coelho tilbyr 730.000 for Nord-Korea-film
Les også
Nord-Korea vil samarbeide i hacker-etterforskningen