Biskop Tor B. Jørgsen.

Katolsk kateket begeistret, biskop litt betenkt, misjonsgeneral takknemlig

De deler Torkild Masvies engasjement for vern om ufødt liv, men er ikke helt enige om hvor godt han treffer med heftet.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Øy­vind Ås­land i Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band synes det er på tide noen tar opp te­ma­ene Torkild Masvie løf­ter fram i hef­tet « Els­ket av Gud - Fra en celle stor».

- Det er noen av for­mu­le­rin­ge­ne som jeg ikke helt kunne gjort til mine, sær­lig når det gjel­der «liv mot liv»-prin­sip­pet, men jeg er svært glad for at Masvie har mot til å ta opp ting som kan være vans­ke­li­ge å snak­ke om. Og jeg synes han gjør det på en or­dent­lig måte, sier Ås­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ka­tolsk lære

Skri­bent og ka­te­ket i St. Paul ka­tols­ke me­nig­het i Ber­gen, Ragn­hild He­le­na Aad­land Høen, roser Masvies hefte.

- Det er jo en liten bro­sjy­re. Noen av­snitt skul­le jeg gjer­ne sett leng­re, men det er in­gen­ting her som er galt. Det er su­pert at noen har gre­pet fatt i dette, sier Aad­land Høen.

Hun om­ta­ler inn­hol­det som «helt i tråd med Den ka­tols­ke kir­kes lære» og synes det sup­ple­rer Men­neske­verds all­menne­tis­ke ar­gu­men­ta­sjon.

- Jeg tror det er alt­for liten be­visst­het om disse etis­ke spørs­må­le­ne i krist­ne kret­ser i Norge, sier hun.

Mens hun ennå var pro­tes­tant ble hun pro­vo­sert av en venn­in­ne som ikke bruk­te p-pil­ler av sam­vit­tig­hets­grun­ner.

- Da tenk­te jeg at sjan­sen er så liten for at den skul­le føre til at et be­fruk­tet egg ble støtt ut. Mange er ikke klar over at den også har denne abort­virk­nin­gen, og du vil aldri vite om den slår ut, sier hun.

Ka­to­lik­ken støt­ter også kri­tik­ken av prøver­ørs­me­to­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Iføl­ge Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tets egne tall er det over 50 pro­sent av de be­fruk­te­de eg­ge­ne som blir de­stru­ert. Slik sett er me­to­den sær­de­les død­brin­gen­de, sier hun.

- Og så er jeg utro­lig takk­nem­lig for at han snak­ker om til­gi­vel­sen og mu­lig­he­ten for en ny start, leg­ger hun til.

Var­som inn­gang

Bis­kop Tor B. Jør­gen­sen mener vern om ufødt liv er et un­der­kom­mu­ni­sert tema etter abort­kam­pen på 1970-tal­let, også fra kir­kens side. Sam­ta­le om dette har han etter­lyst ved flere an­led­nin­ger. Men selv om han mener syns­punk­te­ne må være bi­belsk fun­dert, tror han de må gjø­res all­men­ne og for­ståe­lig for alle hvis man skal nå fram. Der­med har han mer tro på Men­neske­verds ar­gu­men­ta­sjons­måte enn den Masvie bru­ker.

- An­gå­en­de den ab­so­lut­te gren­sen ved en­dags­be­frukt­ning, ten­ker jeg nok at na­tu­ren er mer sam­men­satt enn som så. Der er jeg nok vil­lig til å ha en litt annen pro­fil. Det blir vel­dig ab­so­lutt, sier Jør­gen­sen.

For ek­sem­pel mener han det er pas­to­ra­le hen­syn som gjør at prøver­ørs­be­frukt­ning kan være en ak­sep­ta­bel vei til å få egne barn.

- Ini­tia­ti­vet til sam­ta­le tror jeg er vik­tig, men jeg vil ha en litt mer var­som inn­gang, med re­la­sjon til et bredt fag­lig miljø, sier han.

Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
La livet få forkjørsrett
Les også
- Kristne bidrar til høye aborttallHefte om ufødt liv