Kari Hilde French frykter en ny dom mot sønnen

Moren til Jos­hua French vil ikke tenke på ut­fal­let av retts­sa­ken hvor søn­nen er til­talt for drap på ven­nen Tjost­olv Mo­land. Hun fryk­ter kor­rup­sjon kan stå i veien for det hun mener bør bli en fri­fin­nel­se.

I lik­het med ad­vo­ka­te­ne som skal for­sva­re Jos­hua French for de nye draps­an­kla­ge­ne, set­ter Kari Hilde French sin lit til den ty­de­li­ge rap­por­ten som nors­ke Kripos-etter­fors­ke­re var med på å ut­ar­bei­de i au­gust i fjor. Li­ke­vel fryk­ter hun at gode bevis ikke vil holde i ret­ten.

Bevis ikke nok

- Tanke­gan­gen er så for­skjel­lig i våre land, fra Norge til Kongo. Det som vi ser som vel­dig vik­ti­ge tek­nis­ke bevis i Norge, har ikke den samme ef­fekt her nede, mener French.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener at kor­rup­sjon er en fullt ut in­te­grert del av det kon­go­le­sis­ke sam­fun­net, og at van­li­ge men­nes­ker tro­lig ikke len­ger ser på det som kor­rup­sjon at pen­ger hele tiden skif­ter hen­der på en ufor­mell måte. Hun av­vi­ser at hun har be­talt, eller plei­er å be­ta­le, for tje­nes­ter hun vil ha ut­ført, men for­tel­ler at hun all­tid har tatt med gaver til feng­se­let ved sine besøk.

- Jeg har ikke be­talt noe, men har tatt med gaver fra Norge som jeg har gitt bort i feng­se­let og til feng­sels­le­del­sen, sier hun vi­de­re.

Be­und­rer søn­nen

Kari Hilde French sit­ter på sitt ho­tell­rom i sen­trum av Kins­ha­sa. Dat­te­ren Hann­ah har reist etter å ha fei­ret julen sam­men med henne og Jos­hua French i feng­se­let. Nå ven­ter moren på retts­sa­ken der den al­le­re­de døds­døm­te søn­nen på nytt skal stil­les til an­svar for det den mi­li­tæ­re på­tale­myn­dig­he­ten mener er drap. Denne gan­gen på den beste ven­nen og sin enes­te al­li­er­te på inn­si­den av feng­se­let, Tjost­olv Mo­land.

Både kon­go­le­sis­ke og nors­ke etter­fors­ke­re kom fram til at det ikke lå noe kri­mi­nelt bak Mo­lands død. Jos­hua French kunne ikke kland­res for det som skjed­de. Der­for kom til­ta­len fra den mi­li­tæ­re på­tale­myn­dig­he­ten om ned­do­ping og over­lagt drap som et sjokk for alle i be­gyn­nel­sen av de­sem­ber. Støt­ten fra re­gje­rin­gen og uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H), som gjen­tat­te gan­ger har kri­ti­sert til­ta­len, har var­met.

- Jeg be­und­rer Jos­hua for at han hol­der ut. Det er vel­dig vans­ke­lig å sitte i kon­go­le­sisk feng­sel. På fire og et halvt år har han opp­levd det som for andre kan­skje ville tatt 100 år, sier Kari Hilde French til NTB.

- Ufor­ut­sig­bart

Etter at søn­nen ble til­talt for drap på Mo­land og det ble klart at saken ville bli prø­vet for den mi­li­tæ­re dom­sto­len i feng­se­let, har Kari Hilde French i lik­het med søn­nen for­søkt å for­be­re­de seg best mulig til retts­sa­ken som star­ter tirs­dag.

- Det er vans­ke­lig å svare på hva vi er for­be­redt på, for alt er så ufor­ut­sig­bart. Vi må være for­be­redt på både en dom­fel­lel­se og en fri­fin­nel­se. Hva som blir ut­fal­let der­som han skul­le bli fri­fun­net, vet vi ikke. Vi har jo håpet i hele høst at han skul­le bli om­fat­tet av en form for am­nes­ti eller be­nåd­ning, sier hun.

Like før jul ble en rekke fan­ger gitt am­nes­ti fra Ndolo-feng­se­let, men Jos­hua French var ikke blant dem. Kari Hilde French tror at en mulig fri­fin­nel­se i alle fall vil bli til­lagt vekt i de di­plo­ma­tis­ke for­hand­lin­ge­ne som pågår sam­ti­dig med den retts­li­ge pro­ses­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva om han blir fun­net skyl­dig og dom­felt, hvil­ken be­tyd­ning vil det ha?

- Det vet vi ikke. Vi vet ikke hvil­ke tan­ker som lig­ger bak dette og hva en vil fram til. Er det noe som vi ikke ser, spør French.

(©NTB)

Les også
French tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland
Les også
- Drapstiltalen er fullstendig galskap