French tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland

Joshua French som sitter fengslet i Kongo, er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland, opplyser Frenchs mor.

- I dag tok militæret ut tiltale mot Joshua. Han er siktet for å ha drept sin gode venn Tjostolv Moland. Joshua ble avhørt på nytt den 13. november, men det var ikke noen nye spørsmål, skriver Joshua Frenchs mor Kari Hilde French på sin blogg mandag kveld.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men Moland ble dømt for selve drapet.

Uforstående

Kongolesisk politi har tidligere konkludert med at Tjostolv Moland tok sitt eget liv på fengselscellen 18. august i år.

Dødsfallet ble også etterforsket av Kripos, som konkluderte med at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt.

Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til utviklingen i saken.

- Etter invitasjon fra kongolesiske myndigheter deltok Kripos i etterforskning og obduksjon etter Molands dødsfall. Dette nære samarbeidet ledet til en felles konklusjon om at det ikke var gjort funn som skulle tilsi at det var grunnlag for noen mistanke om kriminelle forhold knyttet til Molands død. På dette grunnlag stiller vi oss uforstående til at French nå er tiltalt for drap, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen til VG.

Spesialutsending

UD har sendt en spesialutsending til Kongo for å bistå French, opplyser Michelsen.

- Det er en svært alvorlig situasjon, og vi har derfor allerede sendt en spesialutsending. Han vil nå følge opp disse opplysningene overfor kongolesiske myndigheter, sier Michelsen.

De to nordmennene valgte i 2010 å ikke anke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge. I desember 2011 ble de overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kari Hilde French hevdet overfor Dagbladet søndag at sønnen er blitt syk og ikke får legehjelp i fengselet i Kongo. Hun forteller mandag at sønnen ennå ikke har fått legetilsyn.

Les også
Flere hundre i fakkeltog for Joshua French
Les også
Tror Børge Brende kan få Joshua French hjem