TROA PÅ BREND: Moren til dødsdømte Joshua French, Kari Hilde French, er optimist ovenfor den nye utenriksministeren, og tror Børge Brende (H) vil gjøre alt som står i hans makt for å få sønnen hennes hjem. (Foto: Kyrre Lien, NTB Scanpix)

Tror Børge Brende kan få Joshua French hjem

Kari Hilde French tror den nytilsatte utenriksministeren Børge Brende (H) vil gjøre mer enn forgjengerne for å få løslatt sønnen Joshua French som sitter fengslet i Kongo.

På lør­dag går fa­mi­li­en French og fa­mi­li­en Mo­land i fak­kel­tog gjen­nom Karl Jo­hans Gate før de stan­ser uten­for Stor­tin­get. Der skal de både min­nes Tjost­olv Mo­land som ble fun­net død i cel­len sin i Kongo 18. au­gust i år, og sam­ti­dig legge et yt­ter­li­ge­re press på myn­dig­he­te­ne for å få løs­latt Jos­hua French.

- Vi for­ven­ter at UD gjør det de kan i denne saken. Etter Tjost­olvs (Mo­land, red. anm.) død så har de for­stått al­vo­ret mye mer, fordi det er job­bet nokså kraf­tig etter det, sier Kari Hilde French, mor til Jos­hua French som fort­satt sit­ter i feng­sel i Kongo med fem døds­domstraf­fer på seg.

Les mer om fak­kel­to­get her.

Mer tro på Børge Bren­de
Fire og et halvt år har gått siden de to nord­men­ne­ne ble fengs­let i Kongo. I den pe­rio­den har Jonas Gahr Støre (Ap) og Espen Barth Eide (Ap) vært uten­riks­mi­nis­ter, før Børge Bren­de (H) tok over den pos­ten ved re­gje­rings­skif­tet i høst.

Kari Hilde French har al­le­re­de sendt et brev til Bren­de der hun ber han gjøre alt som står i sin makt for å få French ut­le­vert til Norge.

-Hva er es­sen­sen i bre­vet?
- Det er ikke ube­gren­set med tid til å løse denne saken, noe Tjost­olv Mo­lands død er en be­kref­tel­se på. Hans død kunne vært unn­gått, si­te­rer French fra bre­vet.

Mens Støre får stryk­ka­rak­ter av Kari Hilde French, mener hun Barth Eide «prøv­de mer enn Støre». Børge Bren­de har ledet uten­riks­de­par­te­men­tet i en knapp måned, men Kari Hilde French har stor tro på ham. Bren­de har selv ringt Kari Hilde French etter at han fikk re­gje­rings­pos­ten.

- Han har sagt at de skal gjøre det de kan for Jos­hua, og det tror jeg ham på. Når det gjel­der Støre så opp­lev­de jeg ikke at han tok tak i saken i det hele tatt. Hadde han tatt tak i saken fra star­ten av så tror jeg at Tjost­olv hadde levd, sier hun til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hil­sen fra French
18. au­gust i år ble Tjost­olv Mo­land fun­net død i cel­len sin i Kongo. Søs­te­ren Kari Mo­land skal holde minne­ord under lør­da­gens fak­kel­tog.

Kari Hilde French var i te­le­fon­kon­takt med søn­nen Jos­hua i dag, tors­dag.

- Han er utål­mo­dig. Han har sit­tet i feng­sel i over fire og et halvt år. Det er lenge for en ung mann. Han bare leng­ter etter å bli satt fri.

Under fak­kel­to­get vil Jos­hua Frenchs mor lese opp en hil­sen fra søn­nen.

Den pen­sjo­ner­te sjø­manns­prest Terje Bjerk­holt som be­søk­te de to i Kis­an­ga­ni den førs­te julen leder fak­kel­to­get, og Kari Hilde French vil holde en ap­pell. Om Jos­hua French får nor­ges­be­søk før jul er tvil­somt.
- Vi vet ikke om noen rei­ser ned­over før jul, sier Kari Hilde French, som un­der­stre­ker at han får ukent­lig besøk fra UDs re­pre­sen­tant i Kongo og andre lo­ka­le der nede.

Les også
Moren til French kastet ut av fengselet
Les også
Uvisst om Joshua French står på benådningsliste