- Kan øve press på pasientene

Medisinstudenter bak eutanasi-undersøkelse ønsker debatt om aktiv dødshjelp.

- Aktiv døds­hjelp kan ha store ring­virk­nin­ger. Vi må re­flek­te­re over om det kan øve press på pa­si­en­ter som har det vans­ke­lig og er res­surs­kre­ven­de til å få hjelp til å ta livet sitt, sier Mag­nus Nord­strand.

Han står bak un­der­sø­kel­sen blant medi­sin­stu­den­te­ne sam­men med bro­ren Sven Jakob Nord­strand, samt to pro­fes­so­rer og en dok­tor­grads­sti­pen­diat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brød­re­ne er krist­ne lege­stu­den­ter som er mot aktiv døds­hjelp.

- Jo nær­me­re du kom­mer pa­si­en­te­ne, jo vans­ke­li­ge­re er det å tenke at du selv skal være en del av kje­den som skal måtte ta livet av pa­si­en­ten, sier Sven Jakob.

Tap av ver­dig­het

Han peker på at li­del­se ikke er den vik­tigs­te grun­nen til at pa­si­en­ter ber om aktiv døds­hjelp i land der det er til­latt.

- Det går på tap av auto­no­mi, ver­dig­het, re­du­sert ak­ti­vi­tet og frykt for ge­ne­relt for­fall, sier han.

Lege­stu­den­te­ne mener at fram­for å tilby aktiv døds­hjelp, bør sam­fun­net ta ut­ford­rin­ge­ne og an­sva­ret med å ta vare på denne grup­pen men­nes­ker.

- Slik tror jeg vi vil bli et var­me­re og bedre sam­funn, sier Mag­nus.

- Ufor­svar­lig

Over­lege og hu­ma­ne­ti­ker Mor­ten Horn mener det ver­ken er nød­ven­dig eller for­svar­lig å le­ga­li­se­re aktiv døds­hjelp her til lands.

- Pro­ble­met - som ingen hit­til har kun­net svare på - er hvor­dan dette skul­le kunne re­gu­le­res. Der­som aktiv døds­hjelp skul­le være lov­lig i noen si­tua­sjo­ner, og ulov­lig i andre - hvor­dan skul­le dette av­gren­ses på en en­ty­dig, rett­fer­dig og for­svar­lig måte, spør han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Les også
Legestudenter sier nei til aktiv dødshjelpMedisinstudentene om aktiv dødshjelp
Les også
Legestudenter negative til abortreservasjon