Kan bli første konvertittsak i Høyesterett

Iranske Ali Turkamani 
Ahwazi (39) tapte i lagmannsretten. 
Dersom anken går gjennom vil saken bli 
den første av sitt slag i norsk Høyesterett.

– Hvis man tror på rettferdighet, så tror man også at saken havner i Høyesterett. Men jeg har tatt feil før, sier advokatJostein Løken til Dagen.

Løken representerte Ahwazi under ankesaken motUtlendingsnemnda (UNE), som pågikk i Borgarting lagmannsrett 9. og 10. desember i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredag falt dommen.

Her heter det at «det er svært liten sannsynlighet for at et «vanlig» medlem av en iransk hjemmekirke vil kunne bli utsatt for andre inngrep fra iranske myndigheters side enn kortvarig fengsling med forhør, og at de vil kunne risikere å måtte erklære at de frasier seg sin kristne tro før løslatelsen».

– Dette er en særskilt alvorlig uttalelse fordi denne praksisen er en krenkelse av grunnleggende rettigheter, sier Løken.

LES:– UNE har ikke peiling på religion

Iranske Ahwazi har bodd i Norge i snart tretten år, og har vært kristen siden han ble døpt i Trondheim baptistmenighet romjulen 2004. Etter den tid har han vært innom en rekke kirkesamfunn, men i det siste har han tilhørt Tingvoll frimenighet i Vågbo. Nå risikerer iraneren ifølge Løken å bli den lengstværende konvertitten som blir sendt ut av landet, sett at det skulle bli det endelige utfallet i saken.

UNE klare

I dommen, som Ahwazi nå har anket, fikk iraneren medhold hos én av de tre dommerne. En rekke konvertittsaker har vært i lagmannsretten, men til nå har ingen vært prøvd for Høyesterett.

SeksjonssjefLars Erik Andersen i UNE har ennå ikke rukket å vurdere dommen, men uttaler at nemnda er klare til å møte Ahwazi i en ny rettsrunde dersom saken skulle gå gjennom.

«Når Lagmannsretten er enig med UNE i at han trygt kan returnere til hjemlandet, så betyr jo det at UNE og Lagmannsretten er enige om det viktigste. Hvis han anker til Høyesterett, så er det jo et åpent spørsmål om Høyesterett tar den inn for behandling, men om de gjør det, er vi klare for å argumentere også der for at vedtaket vårt er riktig og gyldig,» skriver han i en e-post til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konvertitter arresteres

Allerede i tingretten slo UNE fast at Ahwazi er en reell konvertitt, og ikke en såkalt bekvemmelighetskonvertitt. Rettergangen i Borgarting handlet derfor utelukkende om risikoen ved en eventuell retur til Iran.

Et av UNEs hovedargumenter i prosedyren var at Ali i løpet av sin tid i Norge kun har drevet beskjeden misjon innenfor sine egne kretser og blant venner. Nemnda fant derfor ikke grunn til å tro at dette skulle forandre seg i Iran.

Statens advokat Kenneth Høgevold mente videre at det ikke vil være problematisk for Ahwazi å utøve sin tro ved en retur, så lenge det foregår i tråd med trosutøvelsen hans i Norge, og etter rammene for religionsutøvelse i Iran. Ifølge UNE finnes det åndelige fellesskap som 39-åringen kan søke seg til i hjemlandet - både husmenigheter og konvertittmenigheter.

UNE bekreftet at massearrestasjoner av kristne medlemmer i slike menigheter har forekommet ved tidligere anledninger.

– Men arrestasjon når ikke opp til forfølgelsesterskelen, sa Høgevold i prosedyreinnlegget sitt.

Dette er advokat Løken sterkt uenig i.

– Arrestasjon på grunn av tro må utvilsomt ses på som forfølgelse. Særlig når man heller ikke blir løslatt uten å ha sagt fra seg troen sin.

Frykter retur

Ahwazi selv kaller dommen urettferdig og umenneskelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette har ødelagt mange år for meg. Jeg er veldig redd for hva som kan skje dersom jeg må dra tilbake til Iran, sier han til Dagen.

– Hva er du redd for?

– Det er veldig farlig å være konvertitt i Iran nå. Politiet gjennomfører ofte razziaer i hjemmekirker, og man risikerer å bli arrestert for å være kristen. For meg, som har vært i Norge i over tolv år, er det ekstra farlig. Myndighetene kan velge å se på meg som en spion. Jeg har vært åpen om troen min på Facebook i mange år, og kan rett og slett ikke dra tilbake, sier Ahwazi, som har en tre måneder gammel datter med en samboer han har hatt et forhold til i to år.

– Vi planlegger å gifte oss snart, føyer han til.

Alis samboer er også konvertitt. Hun har for øvrig fått innvilget opphold på grunn av sin fortid som politisk aktivist og kritiker av regimet i Iran.

– De religiøse lederne i Iran ser på konvertitter som en stor trussel mot den nasjonale sikkerheten. De vil arrestere oss og ødelegge alle hjemmekirkene, avslutter
 Ahwazi.

– Bør tas opp

– Det er et stort behov for en høyesterettsdom på området.

Det sier jusprofessorMads Andenæs ved Universitetet i Oslo til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Anker Reza-saken til lagmannsretten

Nylig representerte han NOAS og Redd Barna i en høyesterettssak mellom UNE og en afghansk tobarnsfamilie som ble behandlet i plenum. Den afghanske familien tapte for øvrig den mye omtalte rettssaken, og må dermed forlate Norge.

Når det gjelder Ahzawi-saken, er professoren klar på at behovet for en høyesterettsdom i konvertittspørsmålet absolutt er tilstedeværende.

– Jeg mener at det er viktig at en slik sak kommer til Høyesterett. Jeg har jo lest en del av de vedtakene som angår konvertitter, og jeg ser hvor nær man kommer svært kompliserte spørsmål hos utlendingsmyndighetene her, sier Andenæs.

Han synes det er vanskelig å si noe om hvor stor sannsynlighet det er for at anken går gjennom til Høyesterett.

– Men jeg mener at denne saken absolutt bør tas stilling til, avslutter Andenæs.