For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

En tilhenger av konspirasjonsteorien Qanon snakker til en forsamling Trump-supportere utenfor et valglokale i Phoenix, torsdag sist uke. Foto: Dario Lopez-MIlls, AP, NTB

Kamp mot konspirasjonsteorier

I møte med en konspirasjonsteoretiker er det klokt å presentere nøkternt begrunnede faktaopplysninger, og samtidig vise at man ønsker å forstå den andres virkelighetsopplevelse.

Publisert Sist oppdatert

I gårsdagens avis fikk vi en rekke gode råd om hvordan man best kan møte konspirasjonsteorier og menneskene som fremmer slike. Økt fremvekst av konspirasjonsteorier ser ut til å være en uunngåelig bivirkning av internett.

Begrepet ekkokammer oppstod ikke i kjølvannet av sosiale medier, men det har fått en ny betydning. Hvis vi forholder oss til virkeligheten med helt ulikt faktagrunnlag, er det vanskeligere å føre meningsfulle samtaler på tvers av skillelinjer.

I sin seierstale lørdag berømmet USAs påtroppende visepresident Kamala Harris de som stemte på demokratene. Hun skrøt av dem fordi de hadde valgt håp, enhet, anstendighet, vitenskap og ikke minst sannhet. Det kan høres vakkert eller selvfølgelig ut, alt etter som. Men det ligger mye i dette utsagnet.

Powered by Labrador CMS