TRUET PÅ GUDS VEGNE: – Jeg blir litt redd når folk snakker så sterkt på Guds vegne, sier Bjørn Olav Hansen, pastor og blogger. FOTO: PRIVAT

Kalt Hamas-agent for sympati med Gaza-ofre

Pastor og blogger Bjørn Olav Hansen fikk sterke reaksjoner da han etterspurte kristnes tårer for Gazas ofre.

Lørdag skrev Dagen om hvordan TV2-reporter Fredrik Græsvik opplevde at kristne israelvenner anklaget han for å spre løgner og å ha en agenda.

Også Bjørn Olav Hansen, pastor og blogger, har opplevd et hardkjør fra israelvenner etter at han i sommer etterlyste kristnes engasjement for alle de palestinske barna som døde i Gaza-krigen i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det skal sies at jeg også fikk det motsatte, men det kom mange tilbakemeldinger med ordlyd som skremmer meg, sier Hansen til Dagen.

Blant annet skrev folk at han som pastor ikke ville komme til å unnslippe Guds vrede på grunn av det han sa.

– De sa at jeg hadde gått over til fiendens parti, at jeg var en Hamas-agent i Norge, og ikke hadde troverdighet i det hele tatt. Dette skulle ramme meg som person på grunn av ytringen jeg kom med.

Dømmer på Guds vegne

Nylig fortalte humanetiker Jens Brun-Pedersen til Dagen om hetsing fra kristne på internett, etter at han tok til orde for å fjerne NRK-andakten. Dagen etter beklaget Håkon Barth en nettkommentar om at Brun-Pedersen skulle «brenne i helv...».

Religion er et hett tema blant nettdebattanter. Hansen kan bevitne at konflikten mellom Israel og palestinerne også er blant de mest brennbare temaene.

– Jeg ba folk om å vise medlidenhet også med palestinske barn som dør. At det skulle påkalle Guds vrede er helt hinsides, sier Hansen.

Bloggeren og pastoren er særlig kritisk til at kristne bruker kristen terminologi når de kritiserer folk på nett. Selv reagerer han ikke på banneord i nettdebatter, fordi han ser det som en ytringsmåte for ikke-kristne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kristne har et forfinet språk, men snerten der er kanskje enda sterkere fordi vi gjør det spiselig med litt åndelig melis, og sper det med noe vi henter fra Bibelen. Jeg blir litt redd når folk snakker så sterkt på Guds vegne, sier han.

– Som å ønske at folk skal brenne i helvete?

– Ja, at man bruker så sterke ord mot et annet menneske. Du kan ha meninger om journalistikken Fredrik Græsvik leverer, men det gir ikke rett til å dømme han på Guds vegne, som om vi skulle kunne si hva Gud skulle gjøre mot han.

Krymper seg

Hansen påpeker at Græsvik og Sidsel Wold selv sier at de får mange hatske tilbakemeldinger fra kristne personer.

– Da kjenner jeg at det krymper i meg. Er det virkelig det vitnesbyrdet vi etterlater oss? Folk sier riktignok at de kjenner andre kristne som ikke er sånn, men likevel har de opplevd det fra en gruppe kristne. Menneskene som kommer med alle disse ytringene vanærer troen vi burde representere.

– Har du selv gått for langt i ordbruken på nett?

– Ja, det har jeg, absolutt. Jeg tenker at det er mange ting jeg skulle ønske var usagt. De siste årene har jeg gått en runde med meg selv hvor jeg ikke ønsker å være så konfliktskapende, men heller tenke på hva jeg kan bidra med for forsoning, slik at mennesker finner hverandre. Jeg har vært alt for skarp i uttrykk jeg har kommet med før, og jeg er glad for at jeg har sett dette og kan lære å lytte mer. I debatter har jeg sett at motparten også har mye å lære meg. Det kan være sider av en sak jeg slett ikke har sett, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Netthat

Sterk kritikk kan gå over i hatytringer eller hets når man går til angrep på person og ikke sak.

I sommer ble TV2s Fredrik Græsvik og NRKs Sidsel Wold kalt løgner og araberhore for Gaza-dekningen.

Bjørn Olav Hansen ble hetset da han etterlyste sympati med palestinske ofre.

Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund ble bedt om å brenne i helvete etter at han gikk ut mot NRK-andakten.

Bjørn Olav Hansen ble hetset da han etterlyste sympati med palestinske ofre.

Les også
– Kristne ekstremister har ingen omsorg for jøder
Les også
– Bare ti prosent kristen hets
Les også
Når kristne netthater journalisterNetthat
Les også
Brun- Pedersens sjokktilstandHuman-Etisk Forbund krever andakter fjernet i NRK
Les også
«En skam når kristne på nettet hetser Human-Etisk Forbund...»Human-Etisk Forbund krever andakter fjernet i NRK