Kaller barnevernet en fiende av Gud

Den rumenske bergenspastoren Emil Georgescu har sett søndagsskolen i menigheten sin skrumpe inn etter at Naustdal-saken ble kjent.

Lørdag holdt han appell i Bergen under en protest mot norsk barnevern.

– Jeg representerer en kristen familie som mistet fem barn, sa Georgescu til de rundt 150 frammøtte.

Omsorgsovertakelsen fra et rumensk-norsk ektepar i Naustdal i Sogn og Fjordane har opprørt rumenske kristne i Romania og en rekke andre land. Lørdagens markering inngikk i det som ble kalt D-dagen mot barnevernet. Det var tillyst over 60 demonstrasjoner i 20 land. På internett er det publisert bilder av flokker i varierende størrelse som protesterte i blant annet Melbourne og Wien, Roma og New York, Berlin og Bucuresti. I sistnevnte by ble det rapportert om 3.000 frammøtte.

LES MER:Lover å lytte til kritikk av barnevernet

Kritiserte kristenledere

I appellen sin i Bergen kritiserte Georgescu en påstand fra Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Før jul skrev Selbekki en lederartikkel at norske foreldre ikke blir fratatt barna sine fordi de gir dem en kristen oppdragelse.

Pastoren hevdet på sin side at folk i Romania ikke gjorde opprør mot kommuniststyret i hjemlandet i 1989 fordi de hadde for lite penger, men fordi de ikke fikk tenke og tro som de ville.

– Måten barnevernet jobbet med saken i Naustdal, er mer sadistisk enn det kommunistene gjorde, sa han.

Georgescu kritiserte også norske pinseledere for at de avviste at kristne blir forfulgt i Norge.

– Barnevernet er en fiende av Gud, det er en fiende av Bibelen og det er en fiende av enhver kristen familie, sa han.

LES MER:Barnevernet - alltid det beste for barna?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blandet forsamling

I Norge ble det arrangert demonstrasjoner i Oslo, Bergen, Haugesund, Stryn og Vennesla. Mens kristne rumenere var stammen av demonstranter andre steder i verden, var det annerledes i Bergen. Opp mot 15 hadde hijab på hodet. Ellers var det demonstranter med både afrikansk og østeuropeisk bakgrunn, men den største gruppen var etniske nordmenn.

– I Naustdal-saken er fem barn tatt fra foreldrene på grunn av klaps på baken. Klaps på baken i oppdragelsesøyemed er ikke noe sted beskrevet som skadelig, sa Rune Fardal. Han tilhørte mindretallet blant appellantene som nevnte saken som har utløst proteststormen mot norsk barnevern. Men også Fardal fremmet først og fremst generell kritikk av barnevernet.

– Det er en klikk av folk som beskytter seg selv. Det er en industri, sa han.

Andre appellanter anklaget barnevernet for maktmisbruk, inkompetanse og brudd på menneskerettighetene.

LES MER:– Aldri sett noe liknende

Kjenner foreldrene

Emil Georgescu forteller til Dagen at han har bodd ti år i Norge og personlig kjenner foreldrene i Naustdal.

– Jeg ble sjokkert da jeg hørte hva som hadde skjedd, sier han.

I tillegg til vanlig jobb er han pastor i en rumensk menighet i Bergen.

– Hva mener du med at barnevernet er en fiende av enhver kristen familie?

– Det Gud lærte israelsfolket, var å lære opp barna sine å respektere Guds lov. Det barnevernet sier, er at vi ikke har rett til å lære barna være å være kristne, men at de selv har rett til å velge hva de vil tro på og være med på, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES MER:Ukjent med religion som begrunnelse

Biologisk prinsipp

– Mener du at barnevernet sier at man ikke kan gi barn en kristen oppdragelse?

– Når barn kommer hjem fra skolen, sier de at de har lært på skolen at de ikke har lov til å lære dem noe annet enn det de har lært der.

– Hva tenker du om at mange kristne er fosterforeldre eller jobber i barnevernet?

– Jeg gleder meg over det. De som møter kristne fosterforeldre, møter ikke den samme aggresjonen. Det gir den beste påvirkningen. Stort sett alle barn etterfølger foreldrene sine. Kommer de til hjem som har en kristen praksis, er det mest sannsynlig at de følger den, men generelt mener jeg barn bør være hos sine biologiske foreldre.

LES MER:Demoniseringen av Norge

Savner kristne

– Kan ikke barn fra hjem med for eksempel rusmisbruk få det bedre i et annet hjem?

– På en måte er det bedre. Samtidig tror jeg alle ønsker å bo hjemme hos foreldrene sine. Det beste hadde vært om barnevernet kom inn i familier og hjalp dem.

– Mener du at saken i Naustdal handler om tro og ikke om fysisk avstraffelse?

– Det som skjedde, var at familien ble satt under oppsyn fordi en av jentene samlet medelever på skolen rundt seg og sang kristne sanger. Det var på grunn av dette at det ble en sak etterpå. Jeg synes kristne i Norge burde forsvare at man ikke er ubrukelige som foreldre på grunn av en kristen sang, sier Georgescu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reiser hjem

Han forteller at det før jul var rundt 30 barn på søndagsskolen i menigheten han leder. Nå er det rundt ti.

– Mange har reist fra Norge eller sendt barna hjem fordi de opplever at det ikke er trygt å være her.

Demonstrasjonen i Oslo samlet flere hundre mennesker,ifølge NTB. I Stryn kom det rundt 300,ifølge NRK Sogn og Fjordane.

Statssekretær Kai Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet understreker at de vil ta kritikk på alvor, men også korrigere feilaktige påstander. Han deler noen av demonstrantenes bekymringer for barnevernet.

– Men selv om det finnes forbedringspotensial, er jeg helt uenig i at barnevernet bør legges ned. Man må passe seg for å dømme systemet basert på enkeltsaker,sier Terning til VG.

DagensDebatt.no: