NOBELPRISVINNER:: Journalistene Dmitri Muratov (bildet) og Maria Ressa får Nobels fredspris for 2021 for innsatsen for ytringsfrihet i Russland og Filippinene. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP Photo / NTB

Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov får Nobels fredspris

Fredag kunngjorde Den Norske Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen at journalistene Maria Ressa og Dmitri Muratov får Nobels fredspris.

– Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

I år var det 329 nominerte til Nobels fredspris. Det er det tredje høyeste antall nominerte noensinne.

Den norske Nobelkomiteen vil først i midten av oktober si noe om hvilken form nobelfeiringen vil få.

Ap-leder Jonas Gahr Støre nominerte Ressa til fredsprisen.

Avslører maktmisbruk

– Maria Ressa bruker ytringsfriheten til å avsløre maktmisbruk, voldsbruk og en autoritær utvikling i sitt hjemland Filippinene, skriver Nobelkomiteen.

Hun var i 2012 med på å etablere nettstedet Rappler, et mediehus for undersøkende journalistikk, som hun fortsatt leder.

– Som undersøkende journalist og Rappler-sjef har Ressa markert seg som en uredd forsvarer av ytringsfriheten. Rappler har rettet kritisk søkelys på Duterte-regimets omstridte drapskampanje mot narkotika.

– Tallet på drepte er så høyt at kampanjen har preg av krigføring mot eget folk. Ressa og Rappler har videre dokumentert hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere meningsmotstandere og manipulere det offentlige ordskiftet.

Forsvarer ytringsfriheten

Dmitrij Andrejevitsj Muratov har i en årrekke forsvart ytringsfriheten i Russland under stadig mer krevende forhold, ifølge komiteen. Han var i 1993 med på å grunnlegge den uavhengige avisen Novaja Gazeta.

– Siden 1995 har han vært avisens sjefredaktør i til sammen 24 år. Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ved sin faktabaserte journalistikk og faglige integritet har avisen blitt en viktig kilde til informasjon om lite omtalte og kritikkverdige sider ved det russiske samfunn.

– Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland.

Presseforbundet: – En riktig tildeling

– Dette var veldig gode nyheter. Norsk Presseforbund mener dette var en riktig tildeling som kom til rett tid. En fri presse er en grunnleggende forutsetning for demokratiske samfunn, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til NTB.

– En stor del av verdens befolkning har ikke tilgang til uavhengig journalistikk, og pressefriheten har fått stadig trangere kår. Fredsprisen gir ekstra tyngde til et særdeles viktig arbeid, sier Floberghagen.

– En inspirasjon

Hun kaller de to journalistene en inspirasjon for pressefriheten.

– Maria Ressa og Dmitrij Muratovs mot til å drive kritisk journalistikk i Filippinene og Russland er en inspirasjon for alle som tror på pressefrihet og demokrati. De har i en årrekke, og under stor personlig belastning, rettet søkelyset på myndigheter og på maktutøvelse.

Floberghagen viser til at Ressa i fjor ble siktet – og senere dømt – for ærekrenkelser og flere andre forhold, som brudd på lov om utenlandsk eierskap av mediene.

– Verdige vinnere

– Dommen er sterkt kritisert og sees på som et forsøk fra det filippinske regimet om å kneble pressefriheten, sier hun.

Muratov er sjefredaktør i den uavhengige avisen Novaja Gazeta, der seks av journalistene er drept på grunn av arbeidet sitt.

– Ressa og Muratov er virkelig verdige vinnere av Nobels fredspris, sier Floberghagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Prisen løser ikke problemene

Nobelkomiteen har ingen tro på at fredsprisen til Maria Ressa og Dmitrij Muratov løser problemene journalister står overfor i land som Filippinene.

Både i Filippinene og andre land som Afghanistan etter Talibans maktovertakelse blir journalister møtt med hard hånd fra myndighetene, og er tidvis i livsfare mens de utøver sitt virke.

– Denne prisen vil ikke løse problemene journalister og ytringsfriheten står overfor, men vi håper den retter lys mot viktigheten av journalistikk og hvor farlig det er å utøve ytringsfrihet, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen på spørsmål fra NTB.

– Disse farene ser vi ikke bare i disse landene, men over hele verden, sier hun.

Hun trekker fram Reportere uten grensers pressefrihetsindeks, og kaller den «trist lesning».

– Pressefrihet og ytringsfrihet utfordres over hele verden. Vår intensjon er å understreke hvor viktig presse og ytringsfrihet er for demokrati og fred, sier komitélederen.