– Jordan beredt til å stå imot ISIL

Jordan har gode muligheter til å forsvare grensene sine, mener Midtøsten-forsker Kjetil Selvik. Han tror det er langt igjen til ISIL kan true stabiliteten i landet.

ISIL har rykket fram gjennom Irak og nærmer seg den jordanske grensen. Mandag overtok lokale stammefolk grenseposten Turaibil og forhandlet med den sunnimuslimske opprørsgruppen om å overlate posten til dem, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den irakiske regjeringshæren hadde da trukket seg tilbake etter kamper med stammefolkene, ifølge meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ISILs overordnede mål er å opprette en islamiststat, et kalifat, i hele regionen, inkludert Jordan. Men Selvik tror det blir vanskelig for ISIL å få samme fotfeste her som det har fått i Syria og Irak.

Selv om det finnes militante islamister også i Jordan, er det to hovedforskjeller fra de to nabolandene, påpeker han.

– Man har et sikkerhetsapparat som er veldig sterkt og intakt. Og en har ikke dette skillet mellom sunni- og sjiamuslimer som har vært veldig eksplosivt i nabolandene, sier Selvik, som jobber ved Chr. Michelsens institutt, til NTB.

Symbolsk viktig

Jordan er alliert med USA og vil trolig få hjelp til å forsvare seg dersom landet ber om det, men Selvik tror Jordan i utgangspunktet vil klare det selv.

Han mener overtakelsen av grenseposten først og fremst er symbolsk viktig for ISIL, som slik markerer både styrke og motstand mot grensene ble tegnet opp i kolonitiden

– Men jeg ser ikke at de skulle ha interesse av å åpne nok en front. De kjemper på mange fronter inne i Irak, og det vil de gjøre i lang tid framover, sier Selvik.

Selvik vil imidlertid ikke utelukke terrorangrep i Jordan.

– Men derfra til å destabilisere hele Jordan er det langt. Forutsetningene mangler, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Økende støtte

Andre Midtøsten-forskere mener Jordan, og deres allierte i Vesten, har grunn til å være mer bekymret. USAs president Barack Obama ga selv stemme til den bekymringen i et intervju med TV-kanalen CBS i helgen.

Oraib Rantawi, som leder Al-Quds-senteret for politiske studier i Amman, mener det ikke er tvil om at ISIL har støttespillere i Jordan.

– Hvordan skal man ellers forklaret at 2.000 jordanske jihadister er i Syria og Irak, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Abu Rumman ved Senter for strategiske studier ved Jordans universitet sier støtten til ISIL er økende.

Ifølge jordanske kilder skal islamister ha demonstrert i byen Maan, sør i Jordan, på fredag, og lovprist ISILs framskritt i Irak. I forrige uke ble dessuten bilen til en professor som har kritisert ISIL, angrepet.

– Kommer med død

En video lagt ut på You Tube nylig viser en ISIL-kriger som river i stykker sitt jordanske pass.

– Jeg har et budskap til Jordans tyrann: Vi kommer til deg med død og bombebelter, sa mannen.

Islamistgruppene i Jordan har til nå i hovedsak støttet al-Qaida, som har tatt avstand fra ISIL, og al-Nusra-fronten i Syria, ifølge AFP. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.

Les også
Irakiske opprørere har tatt grenseovergang til JordanISIL
Les også
69 irakere drept i angrep på fangetransportISIL
Les også
Irakiske opprørere har tatt enda en byISIL
Les også
USAs utenriksminister på uanmeldt besøk i IrakISIL
Les også
Netanyahu ber USA unngå samarbeid med Iran