Netanyahu ber USA unngå samarbeid med Iran

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ber USA unngå samarbeid med Iran for å stabilisere Irak. Både Iran og de sunnimuslimske opprørerne må svekkes, mener han.

– Det vi ser iMidtøsten i dag, er det intense hatet mellom radikale sjiamuslimer, i dette tilfellet ledet an av Iran, og radikale sunnimuslimer, anført av al-Qaida, ISIL og andre, sa Israels statsministerBenjamin Netanyahu til den amerikanske TV-kanalen NBC søndag.

– Begge disse er altsåUSAs fiender. Og når dine fiender slåss, må du ikke styrke noen av dem. Du må heller svekke dem begge, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Netanyahu, som har et anstrengt forhold til USAs presidentBarack Obama, har sagt at det var en historisk feil av USA og andre land å inngå en avtale medIran om landets atomprogram i bytte mot opphevelse av noen sanksjoner.

Når det gjelder krisen iIrak, mener han at det verst tenkelige utfallet ville være om Iran kom ut av det med styrket kjernefysisk kapabilitet.

Obama sa torsdag at Iran kan spille en konstruktiv rolle i Irak om Iran følger opp USAs innsats for at alle parter i Irak respekteres. Han sa USA har bedt Iran om ikke å ta noen skritt som kunne bidra til borgerkrig i Irak.

Irans øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, anklaget søndag USA for å prøve å ta tilbake kontrollen over Irak ved å utnytte sekteriske motsetninger.

Han nevnte ikke at hans egen president har foreslått et samarbeid med USA for å forsvare deres felles allierte i Bagdad, statsminister Nuri al-Maliki.