GJERNINGSMANNEN: Den ultraortodokse jøden Yishai Shlissel blir ført bort etter å ha knivstukket seks personer under en homoparade i Jerusalem torsdag.

– Jeg kunne ha blitt 
det neste offeret

På det nærmeste var homofile Gal Lavi (25) kun en halv meter fra den ultraortodokse jøden som knivstakk seks mennesker i en homoparade i Jerusalem torsdag ettermiddag.

– Vi klarte ikke å forstå hva som skjedde selv om det var rett foran øynene på oss, sier Gal Lavi (25) til Dagen.

– Vi hørte folk skrike, og deretter så vi masse blod. På det nærmeste var jeg bare en halv meter fra gjerningsmannen. Jeg kunne ha blitt nestemann, fortsetter 25-åringen.

SYNSPUNKT:Roser i bomberegn

Han ble også satt overfor et noe uvant dilemma, da en mann med et knivsår plutselig dukket opp foran ham og tryglet om hjelp.

– Jeg kunne bare ringe til politiet, for ambulansen var enda ikke på plass, sier Lavi.

Andre gang

NTB meldte torsdag kveld at seks mennesker var blitt knivstukket under en homoparade i Vest-Jerusalem. To av ofrene ble alvorlig skadd, opplyser politi og helsevesen. Fredag formiddag er tilstanden til de to fortsatt kritisk.

Den mistenkte gjerningsmannen ble overmannet og pågrepet på stedet. Israelsk politi identifiserer ham som Yishai Shlissel, en ultraortodoks jøde som også knivstakk tre mennesker i homoparaden i 2005.

Han ble en fri mann for tre uker siden, etter å ha sonet dommen på ti års fengsel.

Mye politi

Angrepet fant sted i gaten Keren Hayesod i Vest-Jerusalem, til tross for et massivt politioppbud.

– Dessverre klarte mannen i et lite øyeblikk å bryte seg inn i folkemengden, sier polititalsmann Asi Asharoni.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da angrepet skjedde, deltok rundt 5.000 mennesker i paraden iJerusalem – et særdeles beskjedent oppmøte i forhold til i den langt mer sekulære, homovennlige byen Tel Aviv. Der marsjerte rundt 180.000 mennesker i juni i den største homoparaden i Midtøsten.

Bare få minutter etter angrepet ble politiet og arrangørene enige om at marsjen skulle gjennomføres som planlagt, skriver Haaretz.

– Vår kamp for likhet styrkes bare i møte med slike hendelser, sier Oded Fried, lederen for en israelsk homorettighetsforening.

Fordømmer angrepet

Torsdagens angrep er det verste på mange år mot arrangementet i Jerusalem – en splittet by hvor de ultrareligiøse innbyggerne er mer fremtredende enn i andre deler av Israel.

StatsministerBenjamin Netanyahu var raskt ute med å fordømme angrepet som et avskyelig tilfelle av hatkriminalitet.

– Staten Israel respekterer enkeltindividers private frihet, som utøves som et grunnleggende prinsipp i dette landet, sier Netanyahu.

Israel opphevet i 1988 forbudet mot sex mellom to mennesker av samme kjønn. Likekjønnede ekteskap som inngås i Israel, anerkjennes imidlertid ikke av myndighetene. Det er likevel en bred oppfatning om at Israel fører en liberal homopolitikk.

Rystet

Gal Lavi er medlem av en universitetsgruppe bestående av homofile og andre studenter som taler homofiles sak i Jerusalem. Han deltok i torsdagens parade med noen venner da hendelsen fant sted.

Lavi kommer opprinnelig fra Tel Aviv, men flyttet nettopp til den israelske hovedstaden for å studere politikk, media og journalistikk. Han forteller at gårsdagen gikk hardt innpå ham på flere måter. I kjølvannet av episoden møtte flere homofile i sentrum for å snakke om det som hadde skjedd.

– Det var skummelt å gå forbi ortodokse jøder etterpå. Hva om det samme skjer igjen? Jeg føler meg ikke lenger trygg når jeg holder en mann i hånden. Men Jerusalem er også min by. Og dette har vist meg viktigheten i å være aktiv og engasjert i homofiles rettigheter. Jeg skal ikke sette meg ned å grine. Jeg skal handle, avslutter han.