DREPT: Autisten Iyad Hallak (32) ble drept av israelsk politi i Jerusalem i fjor. Her har noen malt et stort bilde av ham i byen Betlehem. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB

Israelsk politibetjent tiltalt for drap på palestiner

En israelsk politibetjent er tiltalt for å ha drept en ubevæpnet palestiner med autisme i 2020, opplyser justisdepartementet i landet.

32 år gamle Iyad Hallak ble drept i mai 2020 da han gikk til skolen i Øst-Jerusalem. Politiet trodde mannen, som familien hans anslår er rundt åtte år mentalt, var bevæpnet.

32-åringen skal ha fått panikk da han ble ropt til og løp fra stedet, noe som gjorde at politiet skjøt etter beina hans. Senere ble han skutt i overkroppen, noe det har blitt hevdet skjedde fordi de trodde han grep etter en pistol. Hallak skal imidlertid ha lett etter telefonen sin.

– Selv om Iyad var på bakken og var såret som et resultat av det første skuddet og ikke holdt noe i hendene sine, skjøt den mistenkte mot den øvre delen av Iyads kropp. Det var ingen rettferdiggjørelse for det, heter det i tiltalen.

Drapet utløste skarp kritikk og krav om at politiet justerer sine retningslinjer for når de åpner ild, og tar større hensyn til folk med handikap.

Ifølge justisdepartementet fulgte ikke politibetjenten politiets retningslinjer, og Hallak utgjorde ingen fare for politiet eller sivile.

Politibetjenten kan få opp til tolv års fengsel.