Israels transportminister foreslår å bygge en kunstig øy i internasjonalt farvann utenfor Gazastripen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Israelsk minister vil bygge kunstig øy utenfor Gaza

Israels transportminister Yisrael Katz foreslår å bygge en kunstig øy utenfor Gazastripen, med et havneanlegg som kan bidra til å få fart på økonomien i den Hamas-styrte enklaven.

Ifølge planen blir den kunstige øya 8 kvadratkilometer stor og skal ligge i internasjonalt farvann. Den skal knyttes til land med en 3 kilometer lang bru og prisen anslås til drøyt 40 milliarder kroner.

Israel må få hovedansvaret for sikkerheten på den kunstige øya, der det på sikt også kan komme en flyplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke riktig

Anlegget kan driftes av palestinerne i samarbeid med verdenssamfunnet, foreslår Katz, som er en sentral skikkelse i statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud.

– Det er ikke riktig å sperre to millioner mennesker inne, uten noen forbindelse med omverdenen, medgir Katz.

– Israel har ingen interesse av å gjøre livet vanskeligere for befolkningen der. Men på grunn av sikkerhetsbekymringer, kan vi ikke bygge et havneanlegg og en flyplass på Gazastripen, sier han.

Ødela flyplass

Gazas tidligere flyplass, Yasser Arafat International, som sto ferdig i november 1998, stengte igjen i 2001 etter å ha blitt ødelagt av Israel i den andre intifadaen.

800 lastebillass med varer kjører daglig inn på Gazastripen, men dette er langt fra nok til å dekke behovene i området, ifølge FN og hjelpeorganisasjoner.

Ifølge Katz skal forslaget om å etablere en kunstig øy utenfor kysten av Gazastripen bli regjeringsbehandlet om kort tid. Blir det godkjent, vil verdenssamfunnet bli invitert med i den videre planleggingen og finansieringen av prosjektet, sier han.

Les også
Israel bevilger 150 nye millioner til bosetninger
Les også
Netanyahu får kritikk for hårreisende pengebruk
Les også
Underjordisk mur mot Gaza-tunneler
Les også
Israel raser mot iransk deltagelse på fredskonferanse
Les også
Hamas-leder leverte tunnel-kart til Israel