Israels statsminister Benjamin Netanyahu brukte 28.000 kroner på hårstell og sminke i løpet av et fem dager langt besøk i New York i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix

Netanyahu får kritikk for hårreisende pengebruk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu må nok en gang tåle krass kritikk for sin ekstravagante bruk av skattebetalernes penger.

Søkelyset rettes nå mot den israelske statsministerens fem dager lange besøk i New York i fjor, der regningen endte på over 4,5 millioner kroner, skriver israelske medier.

Netanyahu brukte blant annet drøyt 13.000 kroner på å stelle håret under besøket, samt nærmere 15.000 på sminke, går det fram av en rapport som statsministerens kontor i det lengste har forsøkt å unnta fra offentligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ommøblerte suiten

Netanyahus kone Sara, som selv er i hardt vær og risikerer å bli tiltalt for økonomiske uregelmessigheter i forbindelse med drift av statsministerboligen, var også med på New York-reisen. Hennes utgifter er imidlertid ikke tatt med i rapporten.

Israelske skattebetalere ble også belastet med over 167.000 kroner fordi Netanyahu ønsket å ommøblere hotellsuiten sin i New York, mens selve flyreisen kostet drøyt 3,2 millioner kroner for ham og resten av følget.

En renseriregning har også dukket opp, men det går ikke fram av rapporten hva det kostet nærmere 58.000 kroner å rense.

Forsøkte å hemmeligholde

Rapporten om Netanyahus private pengebruk under New York-besøket er utarbeidet av israelsk UD, det israelske konsulatet i New York og landets FN-delegasjon.

Rapporten var ferdig i januar, men statsministerens kontor og israelsk UD forsøkte i det lengste å holde den hemmelig, skriver Haaretz.

Is og hurtigmat

Det er ikke første gang Netanyahu har havnet i søkelyset for sin heller ekstravagante bruk av skattebetalernes penger.

Rett før valget i fjor offentliggjorde den israelske riksadvokaten en rapport der det blant annet gikk fram at Netanyahu ett år kjøpte hurtigmat for nærmere 350.000 kroner, til tross for at han har privatkokk som lønnes av staten hjemme.

I 2012 spiste han pistasj- og vaniljeis for nærmere 23.000 kroner, noe israelske medier regnet ut tilsvarte 14 kilo iskrem i måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det vakte også betydelig oppsikt at han i 2013, da han skulle fly til London for å delta i Margaret Thatchers begravelse, fant det nødvendig å installere et hvilerom på flyet han skulle benytte.

Den fem timer lange flyturen kostet derfor skattebetalerne drøyt 1 million kroner ekstra.

Les også
USA stiller spørsmål ved Netanyahus regjering
Les også
Netanyahus kone dømt for å ha herset med ansatte
Les også
Israelske toppolitikere mistenkt for korrupsjon
Les også
Netanyahu blir satt under etterforskning
Les også
Netanyahu etterforskes for økonomisk snusk