PÅ BESØK: Naftali Bennett var søndag som første israelske statsminister på offisielt besøk i De forente arabiske emirater. Foto: Foto: AP / NTB

Israels statsminister besøker Emiratene

Naftali Bennett er som første israelske statsminister på offisielt besøk i De forente arabiske emirater.

Bennett møter søndag Emiratenes mektige kronprins Mohamed bin Zayed i Abu Dhabi, og de to skal blant annet diskutere styrking av de to lands økonomiske og militære bånd, opplyser den israelske statsministerens kontor.

Emiratene var ett av flere land i araberverdenen som på initiativ fra USAs daværende president Donald Trump i 2020 brøt med en langvarig politikk og etablerte formelle bånd til Israel. Som takk fikk de kjøpe avanserte kampfly av typen F-35 av USA.

Selv om avtalen med Emiratene kom overraskende på mange, ble andre mindre overrasket.

De to landene har de siste årene trappet opp samarbeidet, og Israel fikk etablere diplomatisk representasjon i Abu Dhabi alt i 2015.

Etterretningssamarbeidet har også vært tett, da de sju sunnimuslimske emiratene i likhet med Israel anser sjiamuslimske Iran for å være en stor trussel i regionen.

Ifølge den israelske journalisten og forfatteren Yossi Melman har den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad samarbeidet med Emiratenes etterretningstjenester siden 1970-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange tidligere israelske etterretningsfolk har ifølge Melman også vært sentrale i å etablere kommersielt samarbeid med Emiratene, noe det ikke har vært snakket høyt om i noen av de to landene.