PÅ BESØK: Naftali Bennett var søndag som første israelske statsminister på offisielt besøk i De forente arabiske emirater. Foto:

Israels statsminister besøker Emiratene

Naftali Bennett er som første israelske statsminister på offisielt besøk i De forente arabiske emirater.

Bennett møter søndag Emiratenes mektige kronprins Mohamed bin Zayed i Abu Dhabi, og de to skal blant annet diskutere styrking av de to lands økonomiske og militære bånd, opplyser den israelske statsministerens kontor.

Emiratene var ett av flere land i araberverdenen som på initiativ fra USAs daværende president Donald Trump i 2020 brøt med en langvarig politikk og etablerte formelle bånd til Israel. Som takk fikk de kjøpe avanserte kampfly av typen F-35 av USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om avtalen med Emiratene kom overraskende på mange, ble andre mindre overrasket.

De to landene har de siste årene trappet opp samarbeidet, og Israel fikk etablere diplomatisk representasjon i Abu Dhabi alt i 2015.

Etterretningssamarbeidet har også vært tett, da de sju sunnimuslimske emiratene i likhet med Israel anser sjiamuslimske Iran for å være en stor trussel i regionen.

Ifølge den israelske journalisten og forfatteren Yossi Melman har den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad samarbeidet med Emiratenes etterretningstjenester siden 1970-tallet.

Mange tidligere israelske etterretningsfolk har ifølge Melman også vært sentrale i å etablere kommersielt samarbeid med Emiratene, noe det ikke har vært snakket høyt om i noen av de to landene.