ANGREPET: Tankskipet Mercer Street, som ble angrepet i Omanbukta, fotografert tidligere i år i Cape Town. Foto: Johan Victor via AP / NTB

Israels statsminister anklager Iran for skipsangrep

USA og Storbritannia gjør som Israel og anklager Iran for å stå bak angrepet mot et tankskip i Omanbukta. USA og Israel truer med reaksjoner.

To personer i besetningen, en brite og en rumener, ble drept da tankskipet Mercer Street ble angrepet utenfor Oman torsdag kveld. I helgen haglet beskyldningene mot Iran, som nekter for å ha stått bak angrepet mot skipet, som har tilknytning til en israelsk milliardær.

Etter at Israels statsminister Naftali Bennett pekte på Iran som ansvarlig, har utenriksministrene i Storbritannia og USA gjort det samme.

– Etter å ha gjennomgått all tilgjengelig informasjon, er vi sikre på at Iran sto bak dette angrepet. Vi jobber med våre partnere for å vurdere vårt neste skritt og konsulterer regjeringer i regionen for å finne et passende svar, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

Blinken legger til at USA raskt vil komme med en reaksjon.

Varsler koordinert reaksjon

Iranske myndigheter sa at anklagene var grunnløse da Israel først hevdet Iran hadde stått bak angrepet.

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab sier derimot at Iran har begått et klart brudd på internasjonal lov. Raab sier at Storbritannia og landets allierte vil komme med en koordinert reaksjon.

– Det er ikke mulig å rettferdiggjøre et slikt angrep, sier Blinken.

Det har vært gjentatte angrep på kommersiell skipstrafikk i regionen de siste årene, men torsdagens angrep er det første med et bekreftet dødelig utfall.

Spenningen i regionen har økt siden atomavtalen med Iran gikk i vasken da Donald Trump trakk USA ut av den.

Drone

Israels statsminister Bennett rettet en trussel direkte mot iranerne da han så rett inn i kameraet under et regjeringsmøte og sa at Israel vet hvordan de skal reagere overfor Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Israel ble skipet angrepet med en drone, noe som bekreftes av en amerikansk tjenestemann som uttaler seg anonymt.

De amerikanske marineskipene USS Ronald Reagan og USS Mitscher fulgte Mercer Street til en trygg havn etter angrepet.

Oljetankeren Mercer Street er registrert i Liberia og eid av et japansk selskap, og skipets operatør Zodiac Maritime er eid av den israelske shippingmagnaten Eyal Ofer.

Kritisk farvann

Britenes utenriksminister Raab krever at Iran må la skip navigere fritt og trygt i farvannet, slik internasjonal lov sier. En stor del av verdens skipstrafikk er innom området.

– Slike angrep truer friheten i dette kritiske farvannet, internasjonal skipsfart og handel, i tillegg til livene til dem som er om bord, sier Blinken.

Israel mener skipets israelske eierinteresser var grunnen til at det ble angrepet.

– Iranerne som angrep Mercer Street med en ubemannet drone, hadde til hensikt å skade et israelsk mål. I stedet gjorde de at en britisk og en rumensk statsborger døde, sier Bennett.

Iran avviser

Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepet, men kort før Bennett uttalte seg, avviste Irans utenriksdepartement for første gang at landet sto bak angrepet.

– Sionistregimet som okkuperer Jerusalem, må stanse slike grunnløse beskyldninger. Det er ikke første gang de retter slike anklager mot Iran, sa talsmann Saeed Khatibzadeh på en TV-sendt pressekonferanse søndag.

Også han kom med en dårlig skjult trussel da han sa at den som sår vind, skal høste en virvelvind.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Analytikere sier angrepet bærer preg av å være et gjengjeldelsesangrep i skyggekrigen mellom de to mektige landene i Midtøsten. Skipet gikk i ballast på vei fra Tanzania til Fujairah i De forente arabiske emiratene

Også tidligere har skip med tilknytning til landene blitt utsatt for angrep i området, men det er første gang at noen er drept i slike angrep.