Mads Gilbert utestenges fra Israel. Bildet er tatt utenfor Shifa-skuhuset i Gaza. Foto: Privat / NTB scanpix

Israel utestenger Gilbert fra Gaza på livstid

Israelske myndigheter har besluttet å utestenge den norske legen Mads Gilbert fra Gazastripen. Årsaken oppgis å være sikkerhetsgrunner.

* Hva mener du, er dette en riktig avgjørelse fra israelske myndigheter? Bruk kommentarfeltet nederst på siden.

----------------------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå nektes altså palestinerne internasjonal medisinsk bistand. Her må det tydelige signaler til om at dette aksepterer ikke Norge. Det forventer jeg faktisk av den sittende regjering, sier han til NRK.

Gilbert har reist inn og ut av Gaza i over 30 år for å gi medisinsk hjelp. I sommer var han tilbake ved Shifa-sykehuset. I oktober vendte han tilbake for å følge opp pasienter og arbeide videre med flere forskningsprosjekter ved det samme sykehuset, men ble stoppet på grensen.

Se NRKs intervju med Mads Gilbert fredag morgen:

Den norske ambassaden i Tel Aviv tok saken opp med israelske myndigheter. Svaret var at legen er utestengt av sikkerhetsgrunner og at innreiseforbudet er permanent.

– Fra norsk side har vi tatt opp utestengelsen og bedt Israel omgjøre beslutningen. Den humanitære situasjonen på Gaza er fortsatt vanskelig og det er behov for helsearbeidere, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til VG.

Gilbert sier han fortsatt har planer om å reise inn i Gaza.

Les også: Norske Bjørn var skarpskytter for Israel på Gazastripen

– Uakseptabelt

Mads Gilbert betegner utestengelsen som fullstendig uakseptabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette handler ikke først og fremst om meg, men om palestinernes rett til å få helt nødvendig helsehjelp og bistand. Dette er en forsterkning og en opptrapping av blokaden av Gaza jeg stiller meg helt uforstående til. Jeg håper norske myndigheter sier klart ifra at dette er en politikk vi ikke kan akseptere, sier han.

Han viser til at han aldri har brutt israelsk lov og aldri har deltatt i noen ulovlige aktiviteter.

– Jeg hadde gyldige innreisepapirer fra staten Israel. Dette er bare et påskudd for å slippe ubehagelig dokumentasjon på hvilke medisinske konsekvenser bombingen og angrepene på Gaza har. Jeg er selvfølgelig ingen sikkerhetsrisiko. Og sikkerhetsrisiko uten noen nærmere begrunnelse, er bare en måte å si at de ikke vil ha inn kritiske røster.

Han tror israelske myndigheter ikke bryr seg om muntlige protester.

– Det må skarpere lut til. Jeg tror det er nødvendig med politiske sanksjoner. Det er jo ikke bare medisinsk hjelp som nektes. Det er fortsatt blokade av bygningsmaterialer, mat, skolebøker, alt man trenger i dagliglivet. Det har pågått i sju i år nå og det er på tide at det blir møtt med politiske reaksjoner av det internasjonale samfunnet, sier legen.

Ny bok

Overlegen fra Universitetssykehuset Nord-Norge gir fredag ut boka «Natt i Gaza» som handler om Israels angrep på Gaza i sommer.

Han hadde et lite kamera i innerlommen på operasjonskittelen og kan derfor vise en annen bildefortelling enn den som presenteres i mediene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som lege kan jeg ikke kun stoppe blødning og amputere istykkerrevne lemmer – Jeg må også stille spørsmålet om hvordan krigens redsler kan stoppes og ødeleggelsene forebygges, og det gjør jeg i denne boken, sier Gilbert.

Under presentasjonen av boka i Kagge forlags lokaler i Oslo fredag formiddag viste han fram egne stillbilder og filmopptak fra Gaza.

Fakta om Mads Gilbert

* Norsk professor og anestesilege, 67 år gammel.

* Overlege ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

* Mangeårig aktivist i Palestinakomiteen, medlem av partiet Rødt.

* Har i lange perioder arbeidet som lege i konfliktområder verden over.

* Vakte internasjonal oppsikt da han sammen med sin norske legekollega Erik Fosse rapporterte fra Shifa-sykehuset på Gazastripen under Israels militæroffensiv mot området i 2009.

* Skrev samme år boken «Øyne i Gaza» sammen med Fosse.

* Er tildelt en rekke priser, blant dem Fritt Ords honnørpris.

* Utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 2013.

* Tilbake på Shifa-sykehuset under Israels militæroffensiv mot Gazastripen i sommer.

* I forbindelse med at han fredag gir ut boken «Natt i Gaza» ble det kjent at israelske myndigheter har utestengt Gilbert fra Gazastripen på livstid.

NTB

Les også
Norske Bjørn var skarpskytter for Israel på Gaza-stripenBjørn Godeseth
Les også
Sammenligner Israels-krigere med islamske terrorister
Les også
Dansk journalist kritiseres etter Gilbert-intervjuGilbert i DR1
Les også
Hamas´ terrorhåndbok beviser bruk av sivile