TERROR: Israelsk sikkerhetstjeneste har avdekket at Hamas har flyttet hovedkontoret til Tyrkia og har planlagt å sprenge Teddy Kollek Stadium (bildet) i Jerusalem i lufta. Israel reagerer på at et NATO-land på denne måten pleier kontakt med en terrororganisasjon. Bildet er fra finalen i U-21-mesterskapet 18. juni 2013 mellom Spania og Italia som Spania vant 4-2.

Israel skuffet over Tyrkia

Israel reagerer kraftig på at Tyrkia har gitt Hamas fotfeste i landet. Terrorplanene om å sprenge Teddy Kollek Stadion og Bybanen i Israel i lufta ble lagt i Tyrkia, hevder Israel.

Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet og Det israelske forsvaret ( IDF) har avdekket et stort terrornettverk ledet av Hamas som planla å sprenge landets største fortballstadion, Teddy Kollek Stadium.

I tillegg gikk planene ut på å ramme Bybanen i Jerusalem, bruk av bilbomber og å kidnappe israelere i Judea og Samaria og i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Shin Bet melder at Hamas har flyttet sitt hovedkontor fra Syria til Tyrkia der disse aksjonene skal være planlagt. Hamas skal også ha satt opp terrorceller i Jordan og trent rekrutter for aksjoner mot Israel der i følge Shin Bet.

Lovord

Statsminister Benjamin Netanyahu berømmer Shin Bet for avsløringen og for å hindre angrepene som kunne ha ført til et stort antall drepte israelere.

– Dette er bare en av mange avsløringen av terrorister, av Hamas, som utgjør en trussel for vår jødiske nasjons eksistens og en trussel mot jøders rett til å eksistere generelt. Vi jobber dag og natt for å beskytte og sikre innbyggerne i Israel, og de personer som gjør dette, fortjener all mulig lovord og støtte, sa Netanyahu i en kommentar.

Han valgte å vente med å kritisere Tyrkia for sin rolle i terrorplanene fordi det tidligere har vært tilløp til bedring i forholdet mellom de to landene. Forholdet mellom Israel og Tyrkia nådde frysepunktet etter aksjonen mot Mavi Marmara-flotiljen i 2010, der åtte tyrkiske borgere ble drept.

Anklager NATO

En ansatt i den israelske regjeringen reagerer på terrorplanene fra Hamas-kontoret i Tyrkia med å si:

– Er det slike ting vi kan vente oss fra en NATO-stat? sier han til Jerusalem Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger til at dette er andre gang i år at Shin Bet avslører Hamas-celler på Vestbredden med forbindelser til Tyrkia. I sommer ble det avdekket en sammensvergelse om å fjerne den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Forferdet

Israel har lenge kjent til at Hamas opererer i Tyrkia og har klaget til NATO over at Hamas har lagt sitt hovedkvarter til Tyrkia. Ifølge avisen Israel Hayom har Israel denne uken bedt NATO reagere overfor regjeringen i Ankara som har latt Hamas slå seg til i landet.

Avisen skriver at den israelske regjeringen har klaget via flere kanaler og uttrykt forferdelse over at et NATO-land pleier nær kontakt med en terrororganisasjon. Forsvarsminister Moshe Jaalon tok opp saken i et møte med den avtroppende amerikanske forsvarsminister Chuck Hagel da de møttes i Washington for en måned siden.

Tyrkia har foreløpig ikke kommentert anklagene.

Les også
Arven etter Arafat
Les også
Omstridt reporter får ytringspris
Les også
Israels ambassade: – Gilbert er utestengt fra Gaza
Les også
Palestinsk vold sprer seg – israelsk kvinne knivdrept
Les også
Sammenligner Israels-krigere med islamske terrorister