Israels statsminister Benjamin Netanyahu fotografert under et møte i Etiopia tidligere i juli. Han var også i Uganda, Kenya og Rwanda, men ikke i Guinea. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / NTB scanpix

Israel og Guinea reparerer forholdet etter 50 år

Guinea og Israel gjenoppretter diplomatiske forbindelser, 49 år etter at den vestafrikanske staten kuttet båndene på grunn av seksdagerskrigen.

– Jeg er glad for å kunngjøre at vi nå nettopp signerte en felles erklæring som kunngjør gjenopptakelsen av diplomatiske forbindelser mellom Guinea og Israel, opplyser direktør Dore Gold i Israels utenriksdepartement onsdag.

Avtalen ble spikret under et møte i Paris med Ibrahim Khalil Kaba. Han er stabssjef ved presidentens kontor i Guinea, hvor flertallet av befolkningen er muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nyheten utgjør et nytt steg i den israelske regjeringens offensiv for å sanke allierte i Afrika. Benjamin Netanyahu var tidligere i juli på en historisk rundreise på kontinentet.

– Israel kommer tilbake til Afrika, og Afrika kommer tilbake til Israel, kunngjorde Netanyahu på det som var den første turen sør for Sahara for en sittende israelsk statsminister på nesten 30 år.

Netanyahus Afrika-besøk hadde som mål å styrke sikkerhetssamarbeid og handelsforbindelser. Men like viktig er det for israelerne å sanke støtte i FN, der palestinerne har overveldende støtte blant medlemslandene.

Les også
Netanyahu møtte Egypts utenriksminister
Les også
Netanyahu innleder rundtur til Afrika
Les også
– Forsoningsavtale mellom Tyrkia og Israel
Les også
Netanyahus personlige offer
Les også
Israel og Tyrkia gjenopptar kontakten etter seks år