Israel og Tyrkia gjenopptar kontakten etter seks år

Israel og Tyrkia har etter seks år blitt enige om en forsoningsavtale. Israels statsminister håper avtalen kan bidra til et mer stabilt Midtøsten og økonomisk vekst.

De siste månedene har begge landene arbeidet intenst for å komme fram til en avtale, og mandag kunne både israelske og tyrkiske embetsmenn bekrefte forsoningsavtalen, som skal signeres i Jerusalem og Ankara tirsdag.

– Jeg mener dette er et viktig steg i å normalisere relasjonene våre, og at avtalen vil få enorm betydning for den israelske økonomien, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu på en pressekonferanse i Roma mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to landene skal utveksle ambassadører så fort som mulig, sa Tyrkias statsminister Binali Yildirim på en separat pressekonferanse i Tyrkia mandag.

– Israel vant

– Israel er vinneren med denne avtalen, sier assisterende historieprofessor Louis Fishman ved Brooklyn College i New York tilReuters.

– Fra begynnelsen av antok man at en avtale kunne oppnås der tyrkisk humanitær hjelp kunne nå fram til Gazastripen, underlagt israelsk kontroll. Det ser nå ut til at det har gått slik, sier Fishman, som spesialiserer seg på israelske og tyrkiske forhold.

USAs utenriksminister John Kerry ønsker avtalen velkommen.

– Vår regjering er selvsagt fornøyd. Dette er et skritt vi ønsket skulle skje, sa Kerry i Roma mandag.

Gassavtale

– Avtalen har enorme ringvirkninger for israelsk økonomi, og jeg bruker det begrepet med overlegg, sa Netanyahu mandag.

Han la til at avtalen åpner for at Israel kan selge gass til Tyrkia og samtidig eksportere gass via Tyrkia til Europa. For Tyrkia kan avtalen innebære mer stabile gassleveranser og mindre avhengighet av russisk gass, skriver Haaretz.

Avtalen mellom to regionale stormakter er også strategisk viktig, påpekte Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Striden mellom oss har ikke vært til nytte for våre felles interesser, og har hindret oss fra samarbeid på viktige områder, sier han.

Gaza-blokade

De to tidligere allierte landenes forhold fikk et skudd for baugen i 2010 da israelske soldater bordet det tyrkiske aktivistskipet Mavi Marmara og drepte ti tyrkiske statsborgere om bord. Skipet forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen.

Tyrkia utviste Israels ambassadør og innstilte det militære samarbeidet mellom de to landene, noe som førte til begrenset utveksling av etterretningsinformasjon og slutt på felles militærøvelser.

Tyrkia satte som betingelser for avtalen at Israel måtte komme med en formell unnskyldning. I tillegg krevde tyrkerne 20 millioner dollar, om lag 170 millioner kroner, i erstatning til de etterlatte.

En høytstående tyrkisk tjenesteperson beskriver avtalen som en «seier for diplomatiet», til tross for at Israel fortsatt opprettholder blokaden av den Hamas-styrte Gazastripen. Men Israel tillater at Tyrkia kan sende humanitær hjelp via israelske havnebyer.