Israel nekter Sinn Fein-leder Gerry Adams å besøke Gazastripen. Foto: Trygve Mellvang-Berg / NTB scanpix.

Israel nekter Gerry Adams å besøke Gaza

Israel nekter den irske Sinn Féin-lederen Gerry Adams å besøke Gazastripen.

Adams, som var en av arkitektene bak fredsprosessen i Nord-Irland, er på et tre dager langt besøk i Israel og Palestina.

Torsdag hadde han samtaler med palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah og den israelske arbeiderpartilederen Isaac Herzog.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israel nektet ham derimot adgang til Gazastripen, dit han var invitert av FNs hjelpeorganisasjon for palestinerne (UNWRA), skriver avisen Irish Journal på sin nettside.

– Å nekte meg å reise til Gaza for å snakke med dem som har overlevd tre israelske angrep det siste tiåret, og som er beleiret og har behov for massiv hjelp for å gjenreise sin knuste økonomi og sitt raserte samfunn, er stikk i strid med hva fredsprosessen trenger og svært lite hjelpsomt, sier Adams.

– Israels beslutning er en påminnelse om hvor viktig det er å støtte Palestinas forsøk på å sikre anerkjennelse til den palestinske staten i FN og verdenssamfunnet, mener han.

Gerry Adams har ledet Sinn Féin siden 1983 og han var en av arkitektene bak den såkalte Langfredagsavtalen i 1998 som dannet grunnlag for fredsprosessen i Nord-Irland.

Han ble innvalgt i det britiske Underhuset i 1983, men møtte aldri fordi han nektet å sverge troskap til dronningen. I 2011 ble han innvalgt i det irske parlamentet.

Den norske legen Mads Gilbert ble også nylig nektet innreise til Gazastripen av Israel, som begrunnet dette med «sikkerhetshensyn».

Norske myndigheter har protestert på utestengelsen og bedt Israel omgjøre beslutningen.

Les også
– Gilbert utestengt fra Israel, ikke Gaza
Les også
Gilbert møtte Selbekk i radiodebatt
Les også
Israels ambassade: – Gilbert er utestengt fra Gaza
Les også
Tar opp Gilbert- saken igjen
Les også
«Tøv at Gilbert er nektet innreise til Gaza på livstid»Mads Gilbert og Gaza