ISRAELS AMBASSADE: - Om så bare 10 prosent av våre påstander er sanne, burde det gi sterk grunn til bekymring for alle som forventer en profesjonell og etisk dekning fra Norges allmennkringkaster, skriver ambassaderåd Aviad Ivri til Kringkastingsrådet. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Israel klager til Kringkastingsrådet

Israels ambassade kaller NRKs Midtøsten-dekning partisk og journalistisk mislykket. Nå ber ambassaden Kringkastingsrådet besørge en gjennomgang av dekningen.

Israels Oslo-ambassade hevder i et brev til kringkastingsrådet at dekningen av Israel og konflikten med dets naboland gjennom to-tre tiår har vært mislykket og spør om årsaken er politisk forutinntatthet.
Kringkastingsrådet vil i april behandle brevet, som DagenMagazinet har fått tilgang til. Der spør ambassaden om NRK er mer interessert i å dømme Israel enn å rapportere fakta. Ambassaden antyder at det er mangel på kunnskap hos NRK om Israels framstilling av sin egen historie og rolle.

Ber om gjennomgang

Ambassaden foreslo i høst at NRK burde gjennomgå hele sin Midtøsten-dekning de siste 20-30 årene, men anser ikke sine spørsmål besvart. Nå ber ambassaderåd Aviad Ivri kringkastingsrådet plukke opp denne tråden.

I oktober henvendte ambassaden seg til utenriksredaktør Knut Erik Holm etter «fire års erfaring med NRKs dekning av Israel og Midtøsten». Ambassaden ga 16 eksempler på programmer og innslag man mente hadde hatt slagside med Israel negativt framstilt.

- Om så bare 10 prosent av våre påstander er sanne, burde det gi sterk grunn til bekymring for alle som forventer en profesjonell og etisk dekning fra Norges allmennkringkaster, skriver ambassaderåden til kringkastingsrådet.

«Ikke svart/hvitt»

Utenriksredaktør Holm svarer i brev til ambassaden at NRK ikke har noen særskilt agenda i sin Israel-dekning. Han skriver at en kritisk dekning av Israel har vært gjort opp gjennom årene, men at dekningen ikke har vært «så svart/hvit som dere beskriver den».

Holm kommer med en rekke eksempler på reportasjer han mener tilbakeviser kritikken om ensidig dekning. Om dekningen av Gaza-krigen henviser Holm blant annet til at de to norske legene som var inne i Gaza ble kalt «aktivister med en agenda» av NRKs reportere.DM

Les mer i tirsdagsavisen