INTERESSERTE: Rakettforsvarssystemet Iron Dome trekker mange skuelystne på en stor Sikkerhetskonferanse i Tel Aviv. Offisielle representanter for en rekke lands regjeringer drøfter muligheten for å kjøpe det avanserte rakettforsvaret. FOTO: John Solsvik

Iron Dome-batteri vekker oppsikt

Iron Dome-batteriet på Sikkerhetskonferansen i Tel Aviv er intet mindre enn imponerende. Så flokker deltakere seg også om rakettbatteriet, knipser i vei og passer selv på å bli med på bildet.

En ung soldat som er ferdig med sin obligatoriske militærtjeneste som operatør på et Iron Dome-batteri, gir meg all oppmerksomhet. Stoltheten lyser av øynene hans når han legger ut om det enestående og effektive forsvarssystemet som Israel har utviklet og er alene om i verden.

I kontrollrommet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg var en av de første soldatene som opererte Iron Dome. Jeg satt i et kontrollrom med datamaskiner og dataskjermer framfor meg, det såkalte «Battery Management Control». Når en rakett skytes mot Israel, får vi på noen få sekunder alle opplysninger om hastighet og retning og hvor den vil lande. Jeg var ofte den soldaten som trykket på knappen når vi måtte skyte ned raketten, forteller den unge mannen i tjueårene som i dag jobber i selskapet Rafael som produserer Iron Dome-batteriene.

Selve rakettbatteriet med sine tjue raketter er montert på et lasteplan og kan reises opp i vertikal stilling. Systemet er i tillegg avhengig av en svær og følsom radar som oppdager de fiendtlige rakettene og overfører dataene til kontrollrommet der det avgjøres om de skal skytes ned eller ikke. Bare raketter som kan treffe befolket område eller gjøre stor skade blir skutt ned. Andre raketter lar de falle og eksplodere i åpent lende der de ikke kan gjøre særlig skade.

LES OGSÅ: Fem raketter skutt ned over Tel Aviv

Nok med én

– Hvorfor skyter dere alltid to forsvarsraketter for å ta ned én fiendtlig rakett?

– Det er noe IDF og Forsvarsdepartementet har bestemt for å være sikker på at vi uskadeliggjør de fiendtlige rakettene. Som regel treffer vi med den første raketten, forteller den tidligere soldaten.

Det var i 2004 under Den andre intifadaen at israelske myndigheter begynte å sysle med tanken om et antirakettforsvar mot kortdistanseraketter. Det var likevel først i 2008 at selskapet Rafael i samarbeid med Israel Aerospace Industry (IAI) startet utviklingen av systemet. Så tok det bare tre år og Israel kunne prøve ut det nye forsvarssystemet i kamp mot rakettregnet som stadig pøste inn over de israelske grenseområdene ved Gazastripen.

– Det er intet mindre enn enestående å klare å produsere et effektivt system som dette på så kort tid som tre år. Andre land bruker fra fem til ti år på det samme, smiler soldaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Det forbløffende rakettskjoldet

Oppsiktsvekkende

Og Iron Dome har virkelig vekket oppsikt. Det er forholdsvis lite, lett å transportere, lett å håndtere og svært kostnadseffektivt. I tillegg er det ganske treffsikkert.

– Fra 2011 til i dag har vi skutt ned over 1.000 fiendtlige raketter som hadde truffet befolkede områder i Israel og ville drept tusenvis av mennesker. Under Gazakrigen i sommer ble det skutt over 3.600 raketter mot Israel, de fleste mot ubebodde områder. Iron Dome skjøt ned over 90 prosent av alle rakettene som hadde kurs mot bebodde områder, får jeg vite.

– Hvorfor klarer dere ikke å skyte ned 100 prosent av disse rakettene?

– Det finnes ikke noe system som tar ned alt av raketter som kommer. Vi har forbedret systemet flere ganger, og har allerede etter Gazakrigen i sommer gjort vesentlige endringer til det bedre, forteller han.

Nasjonalt ikon

USA er et av landene som har sikret seg det israelske forsvarssystemet. På den store Sikkerhetskonferansen i Tel Aviv denne uken er de aller fleste deltakerne innom Iron Dome-batteriet. Offisielle representanter for en rekke lands regjeringer drøfter muligheten for å kjøpe det avanserte rakettforsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Iron Dome er blitt et nasjonalt ikon i Israel som alle er stolte over. Beersheva har fått en hel del av rakettene fra Gaza, og de har faktisk drept og skadet mange mennesker i byen. Når det settes opp et slikt rakettbatteri i Beersheva, kommer innbyggerne med kaker og godsaker til soldatene og takker for jobben de gjør, forteller omviseren.

Han vil ikke ut med hvor mange slike batteri Israel har per i dag, og både produksjonskostnader og hva det koster å skyte ned én fiendtlig rakett er også hemmeligstemplet. I følge israelske medier koster det 50.000 dollar å skyte ned en innkommende rakett. Bilder får jeg imidlertid lov å ta – så mye jeg bare vil.

Iron Dome

Rakettforsvarssystem for kortdistanseraketter.

Utviklet av selskapene Rafael og Israel Air Industry (IAI).

Brukt første gang i kamp i 2011.

Skjøt ned 735 raketter fra Gaza under krigen i sommer.

Over 90 prosent treffsikkerhet.

Skjøt ned 735 raketter fra Gaza under krigen i sommer.

Les også
Fem raketter skutt ned over Tel Aviv
Les også
Våpenhvilen holder på Gazastripen
Les også
Ekstrem islamisme truer Midtøsten
Les også
Israelske styrker posisjoneres mot Gaza
Les også
Raketter og angrep før ny våpenhvile på Gazastripen