ØDELEGGELSER: Anti-Balaka-grupperingen gikk løs på moskeer og muslimsk eiendom, som hevn for Seleka-grupperingens ødeleggelser av kristne hus og hjem. FOTO: OPEN DOORS
Ingen bedring i Sentralafrika
Franske tropper har vært et halvt år i Den Sentralafrikanske Republikk. Likevel fortsetter volden.
– Landet er av FN betegnet som en «mislykket stat». Det har vært utallige kupp etter 1960, og de sentrale myndighetene har liten makt og kontroll i store deler av landet, særlig i delene der det bor fleste muslimer. Sentralafrikanske Republikk (SAR) kommer på 153. plass av i alt 157 land på FN´s rangering av verdens fattigste land, forteller Stig Magne Heitmann.
Han jobber som informasjonsleder i åpne Dører. For noen uker siden var organisasjonen inne i landet med to team, for å følge opp kirker og kristen ledere.
I 2011 startet det muslimske Seleka-opprøret. De bestod blant annet av leiesoldater fra nabolandene Tsjad og Sudan, og gikk utover kristne. Gudshus, landsbyer og hus ble brent. Kvinner og barn drept og voldtatt. Ikke-muslimer dannet etter hvert anti-Balaka-bevegelsen, først for å forsvare seg, men deretter ble det en bevegelse av ny vold og ødelegge og hevn. Ødeleggelsene og grusomhetene anti-Balaka har utført, overgår noen ganger det Seleka-soldatene gjorde. Nå ligger landet ned med brukket nakke. Hele landsbyer er i ruiner. Nesten en halv million av landets 4,5 millioner innbyggere er interne flyktninger. Bare i hovedstaden Bangui bor 150 000 i flyktningeleirer. 350 000 er flyktninger i nabolandene.