TRUENDE SKYER over norsk og internasjonal boligøkonomi, mener Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Svend Ole Kvilesjø

IMF frykter internasjonal boligkrise

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det er fare for et internasjonalt boligkrakk etter at prisene har steget kraftig i mange land. Norge nevnes spesielt i IMFs advarsel.

Ifølge avisa Financial Times mener pengefondet at de høye boligprisene i mange land har utviklet seg til en alvorlig trussel mot den økonomiske stabiliteten.

Mange steder er boligprisene betydelig høyere enn det som tidligere har vært normalt når de ses i forhold til inntekt og leiepriser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er tilfelle blant annet i Australia, Belgia, Canada, Norge og Sverige, sa IMFs visedirektør Min Zhu i en uttalelse som ble offentliggjort onsdag.

Han mener myndighetene må ta i bruk et bredt spekter av virkemidler for å stanse prisveksten. Høyere krav til egenkapital og høyere kapitalkrav for bankene er aktuelle tiltak, ifølge Zhu.

En av årsakene til de økende boligprisene er de kraftige rentekuttene i mange land i kjølvannet av finanskrisen. Mens prisene i noen land falt kraftig som følge av krisen, har de fortsatt å stige en rekke andre steder.

Les også
NRK vil selge Marienlyst-hovedkvarteret
Les også
Boplikt-fjerning på trappene