Boplikt-fjerning på trappene

Høyre vil fjerne boplikten, men sikre at prester kan søke på stillinger også i dyre boligstrøk.

Høyre er be­stemt på å opp­he­ve bo­plik­ten for pres­te­ne i Den nors­ke kirke.

Ar­bei­det med et hø­rings­for­slag er i gang, men det er usik­kert når det vil bli klart og sendt ut på hø­ring. Det blir tro­lig i løpet av høs­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har et godt inn­spills­grunn­lag fra in­volver­te or­ga­ni­sa­sjo­ner. Vi har sagt at det skal blir en end­ring, sier Svein Har­berg, Høy­res livs­syns­po­li­tis­ke tals­mann, til Dagen.

Fritt preste­valg

Han un­der­stre­ker at re­gje­rin­gen sam­ti­dig må ta hen­syn til pres­te­nes øko­no­mi.

- Vi må finne en bo­lig­ord­ning der vi fort­satt leg­ger til rette for at pres­ter kan velge tje­neste­om­rå­de uten at øko­no­mi­en i bo­lig­mar­ke­det skal av­gjø­re om de kan søke, sier Har­berg.

Han peker på ut­ford­rin­gen i å sikre et bredt sø­ker­grunn­lag ved an­set­tel­se av pres­ter.

- Målet må være at Kir­ken skal kunne velge pres­ter uav­hen­gig av bo­lig­mar­ke­det, sier Høy­res livs­syns­po­li­tis­ke tals­mann.

- Vik­tig sig­nal

Preste­for­enin­gen mener at dette er et vik­tig og in­ter­es­sant sig­nal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Har­berg kom­mer med et sig­nal om at de an­er­kjen­ner at det er pres­ter har tje­neste­bo­lig med lav hus­leie, slik at det er mulig å bo­set­te seg i hele lan­det. Vi står over­for en kjempe­stor ut­ford­ring der­som det ikke løses ved neste sving, sier Anne Skog­lund, nest­le­der og sen­tralt bo­lig­om­bud, til Dagen.

- Men jeg er vel­dig spent på hvor­dan de har tenkt å løse det rent øko­no­misk, leg­ger hun til.

Selv har Preste­for­enin­gen fore­slått en ord­ning med re­du­sert bo­plikt, der det skal være bo­plikt i om­rå­der der det er vans­ke­lig å finne annen bolig.

DAGEN