I California kan barn få mer enn to foreldre

California har så mange likekjønnede par og så mange surrogatibarn at en lov som gir disse barna mer enn to foreldre, har presset seg fram.

Etter flere års behandling i den amerikanske staten har Californias guvernør, demokraten Jerry Brown, nå signert loven som åpner for flerforeldreskap - at barn kan få opptil fem foreldre.

Mange samkjønnede

Bakgrunnen er det økte antallet likekjønnede par samt barn som blir til ved surrogati og andre former for assistert befruktning. I mange tilfeller får barnet da flere foreldrefigurer enn de to som har bidratt med biologisk materiale, sæd og eggcelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ett mulig scenario er en surrogatmor som får implantert egg fra en annen kvinne, befruktet med sæd fra en mann, men at surrogatmoren etter avtale bærer fram barnet for to menn som ikke selv har bidratt med sæd. Da vil barnet potensielt kunne få fem juridiske foreldre.

Forkjemper for homofile

Ifølge avisene Los Angeles Times og Washington Times samt TV-stasjonen CBN News signerte guvernør Brown loven 4. oktober etter først å ha nedlagt veto mot loven vedtatt i Californias lovgivende forsamling. Han har ikke forklart bakgrunnen for kuvendingen.

Brown er imidlertid en ivrig talsmann for homofiles rettigheter og har blant annet signert en lov som forbyr terapi for mindreårige med homofile følelser som kan bidra til seksuell reorientering. Han karakteriserte i fjor slik virksomhet som kvakksalveri.

Motstandere av loven som åpner for mer enn to juridiske foreldre, har understreket at dette går på tvers av den tradisjonelle forståelsen av familien. Tilhengerne argumenterer med at endrede familiestrukturer alt er der og at lovgivningen må tilpasses de faktiske forhold.

Minst tre foreldre

Loven åpner for at domstolene i delstaten kan gi barn tre eller flere juridiske foreldre. Følgene er at disse foreldrene får både omsorgsrett- og plikt samt kan bli gjort økonomisk ansvarlige for barnet. Dette innebærer også at opptil fem personer kan bli ansvarlige for oppdragelsen til ett barn.

- Domstolene trenger muligheten til å kunne anerkjenne disse endringene slik at barn kan få støtte fra de voksne som spiller en sentral rolle i omsorgen for dem, sier senator Mark Leno ifølge Los Angeles Times.

- Det er avgjørende at en domstol har muligheten til å anerkjenne rollen alle foreldrene har slik at intet barn skal behøve å bli adskilt fra noen av de voksne han eller hun alltid har kjent som forelder, sier han.

- Flere konflikter

Seniorrådgiver Ed Howard ved Children's Advocacy Institute ved University of San Diego School of Law bejubler loven. Det gjør ikke Brad Dracus, president for Pacific Justice Institute.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette kommer i det lange løp til å være en gal avgjørelse, sier han til Los Angeles Times.

- Barna, ikke aktivistene, kommer til å betale prisen. Det blir nå flere konflikter og vanskeligere å ta avgjørelser til beste for barna, sier han.

DAGEN

Les også
Kjemper for eggdonasjon i NorgeØnskebarn
Les også
Varsler søksmål mot den norske stat etter surrogatdødsfall
Les også
«Det er'ke lov, men det er'ke så farlig»Ole PausPaus´surrogati-oppgjørSurrogati