UTEKSAMINERING: Bildet viser noen av de internasjonale elevene som ble uteksaminert fra Filadelfia sin bibelskole i juni. FOTO: Filadelfia Oslo

Hver tredje elev er fra utlandet

Flertallet av utlendinger i norske bibelskoler kommer fra Filippinene.

En undersøkelse Dagen har utført viser at bibelskolene i Norge har en kraftig økning av elever fra utlandet. Filippinere utgjør mer enn halvparten av de internasjonale elevene.

– Utlendinger utenfor Europa kommer i hopetall. Vi hadde over 170 søkere til 60 plasser og kunne fylt skolen flere ganger om det bare var det om å gjøre, forteller Arnvid Brage Løvbukten til Dagen. Han er daglig leder ved Troens Bevis Bibel- og Misjonsinstitutt i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke nok med kor

Av de 66 elevene som ble tatt inn ved skolen er to av tre utlendinger. Disse er fordelt på 14 nasjonaliteter. Elevgruppen fra Filippinene dominerer. 32 personer fra øynasjonen i Stillehavet har funnet veien til bibelskolen i Norges hovedstad. Bibelskolen vet lite om elevene bortsett fra informasjonen de formidler om menigheten sin. Skolen krever at elevene har praksis fra en menighet eller en kristen organisasjon de siste årene, og at de har engelskkunnskaper.

– De har en anbefaling med seg fra pastor og menighet, forteller han.

Anbefalingen er viktig for skolen siden det ikke er anledning til å intervjue elevene personlig.

– Vi må se på hvilken menighetserfaring de har. Hvis de har sunget i kor en gang i uken i en katolsk kirke, er den tynn, slår han fast.

Brukte skole til opphold

Elevene ved skolen er fra alle typer menigheter, både protestantiske og katolske. Daglig leder anslår at det er 7-8 elever i sistnevnte gruppe.

– Hvorfor vil de gå på Troens Bevis Bibel- og Misjonsinstitutt?

– Vi er åpne for alt Guds folk og ønsker alle typer kristne på våre skoler. Det er et gjensidig ønske, forklarer Løvbukten.

– Lurer dere på om søkerne bruker skoleplassen til å bli værende i Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, ja. Det opplevde vi i fjor. I år har vi ikke den samme opplevelsen, sier han. – I år har de fleste en god menighetsbakgrunn. Du ser om de er seriøse eller om de vil ha visum for å sponse sin familie.

I fjor sleit skolen med stort fravær. Løvbukten anslår at 15-20 av elevene ikke var seriøse, holdt på med jobb utenom som gjorde at de enten ikke kom i det hele tatt, eller kom sent til undervisningen.

Fordi UDI har strammet inn sine bestemmelser og sin praksis overfor visumsøkende utlendinger har Troens Bevis Bibel- og Misjonsinstitutt sagt ja til flere utenlandske elever som bor i Norge.

– De fleste har kommet på døra her og snakket med oss. Da er det lettere å finne ut hvordan de tenker.

– I brann for Herren

– Hvordan vet dere at studentene er oppriktig troende?

– Det vet vi ikke noe om, men de blir det, ler Løvbukten. – Jeg vet ikke om en eneste i studentgruppen som ikke er blitt i brann for Herren i løpet av dette året. Sånn sett er dette 100 prosent vellykket, forteller han.

Det er 19 bibelskoler som er offentlig godkjent med statsstøtte høsten 2014. Oppdaterte tall som Dagen har innhentet viser at 921 elever går på bibelskole dette skoleåret. Av disse er 275 internasjonale elever. En nasjonalitet skiller seg ut: Godt over halvparten av de internasjonale elevene i Norge er fra Filippinene.

70 filippinere

Pinsemenigheten Filadelfiakirken i Oslo består av 3.000 aktive medlemmer. Denne menigheten har Norges største bibelskole. 80 av de 150 elevene er fra utlandet. Rundt 70 av dem er filippinske, mens de øvrige utlendingene er fra India og Russland. Bibelskolen er blitt utvidet for å forsøke å få plass til alle som søker, og bibelskolen har en norsk og en internasjonal klasse. Alle utlendingene er i sistnevnte. Studentene får vite om skolen «gjennom jungeltelegrafen», stands på festivaler og annonser i Korsets Seier og studentaviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken er pressekontakt. Han forteller at menigheten har en egen filippinsk forsamling på nærmere 500 mennesker og også en eritreisk menighet.

– Vårt viktigste kriterium er menighetstilknytning og at alle elever tilslutter seg vårt lære- og trosgrunnlag, sier han.

Hegertun forteller at stort sett alle filippinerne ved bibelskolen er fra menigheten. Han kan imidlertid ikke svare på om de er døpt i Filadelfia eller har katolsk bakgrunn opprinnelig.

En av to i migrantkirker

– Vi har vår internasjonale linje fordi kirkebildet i Oslo er slik at mer enn halvparten av de som feirer gudstjeneste på en søndag gjør det i en migrantkirke, og fordi vi selv har store internasjonale kirker som er del av Filadelfiakirken.

– Hvor lenge har bibelskolestudentene vært i Norge?

– Det vet jeg ikke, men vi tar ikke i mot søknader fra utlandet.

– Er det au-pairer blant disse?

– Det vil jeg anta, men det ­kjenner jeg ikke til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan det være snakk om flertallet?

– Det vet jeg ikke.

– Har du grunn til å tro at noen går på bibelskolen for å få en mulighet til å bli i landet?

– Jeg har ikke kjennskap til det. Vi driver bibelskole for menigheten vår, sier pressetalsmannen.

Les også
Norske bibelskoler overstrømmes av utlendingerBibelskoleelever
Les også
900 unge satser på bibelskoleElever på bibelskolene
Les også
Kristne innvandrere får gratis bibelskole
Les også
Bibelskole fikk ja fra departementet