JUBEL: IMI-kirken i Stavanger har fått et etterlengtet ja fra den rødgrønne regjeringen.

Bibelskole fikk ja fra departementet

IMI Kirkens bibelskole i Stavanger får likevel utvide. Ankebehandlingen i Kunnskapsdepartementet kan få følger for andre bibelskoler som har fått avslag.

- Dette er kjempepositivt. På kontoret var det stor jubel da vi fikk meldingen fredag, sier inspektør Bjørn Wang ved Acta Bibelskole.
Dagen fortalte 4. oktober at Utdanningsdirektoratet hadde gitt endelig avslag på søknadene om å få utvide antall elevplasser og å starte et andreår.
Nå har departementet omgjort vedtaket. Skolen får utvide det eksisterende tilbudet med 30 elever fra 40 til 70. Og avslaget for andreåret er opphevet med klar beskjed til direktoratet om å godkjenne Acta II med 30 elevplasser, forutsatt at innsendt læreplan kan godkjennes.

- Det er svært gledelig at departementet har behandlet klaget ut fra intensjonen med voksenopplæringsloven og stortingsforliket da bibelskolene ble flyttet over. Departementet og vi har hatt en felles tolkning, mens direktoratet har operert med en snevrere tolkning, sier Wang.

Visste lite om bibelskoler


Stortingsrepresentant og 1. nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, mener at dette er resultatet av møtet hun hadde med departementet tidligere i høst. Da hadde flere bibelskoler tatt kontakt med henne fordi de fikk avslag begrunnet i manglende samfunnsbehov og ledige elevplasser andre steder.
- Det er svært positivt at Acta nå får godkjent søknaden, og den argumentasjonen de har fått den godkjent på. Det er tydelig for meg at direktoratet ikke helt forstår hva en bibelskole er og hvilket mangfold det er av bibelskoler. De er ikke bare for å utdanne barne- og ungdomsarbeidere, men for å gi mange et år som er oppbyggende for deres eget trosliv.

Eriksen mener at departementet har forstått at man ikke bare kan vise til at det finnes andre bibelskoler med ledige plasser, fordi det er ulike konfesjoner og at det kan være forskjellig profil innenfor samme trosretning.

Positivt for andre skoler


- Jeg opplever dette som en stor seier. Og sånn som jeg ser det, vil det også ha en positiv innvirkning på de andre ankene som ligger hos departementet. Hadde departementet latt direktoratets vedtak stå, ville det fått store konsekvenser for hvis det ikke er mulig å utvide og endre ting innenfor loven, vil det ikke bli et levende bibelskoletilbud, sier Eriksen.

Generalsekretær Torgeir Flateby i Kristne Friskolers Forbund mener at det blir en ny situasjon, mer i tråd med privatskoleforliket, når departementet overprøver direktoratets strenge forvaltningspraksis. Og han er enig med Eriksen i at dette bør få følger for flere skoler.
- Departementet har gjort viktige refleksjoner om at man ikke må forvente at elever reiser alt for langt for å finne en ledig plass på en bibelskole et annet sted i landet. Det ble på en måte konsekvensen av direktoratets avslag. Det er også sagt noe om at både konfesjon, innhold og profil er forskjellig fra bibelskolene til bibelskole, sier Flateby.DAGEN