VIL TIL ISRAEL: Ukrainske jøder ankommer flyplassen Ben Gurion. Til nå i år har 2090 ukrainske jøder immigrert til Israel mot 911 i samme periode i fjor. Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) er med og finansierer reisen. FOTO: John Solsvik

Hundrevis av jøder flykter fra kampene

Mange flykter fra kampene i byene Donetsk og Luhansk. Jøder i byen Mariupol er reiseklare av frykt for en russisk invasjon.

Mange jøder fra Luhansk har flyktet vestover og befinner seg i en provisorisk flyktningleir i byen Zhitomir i det nordvestlige Ukraina. Over 100 jødiske familier på over 200 personer fra Donetsk har flyktet til Mariupol de siste ukene på grunn av de brutale kampene mellom ukrainske militære styrker og russiskvennlige opprørere i det østlige Ukraina. Nå står de i fare for å måtte flykte igjen av frykt for en russisk invasjon for å innta havnebyen Mariupol ved Azavhavet.

Les også: Over én million ukrainere på flukt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Første halvår 2014 har 2.090 jøder immigrert til Israel fra Ukraina. Tallet for samme periode i fjor var 911. Fordi Jewish Agency nå øker tallet på ansatte som behandler immigrasjonspapirene, regner man med at tallet på ukrainske jøder som gjør alijah til Israel, vil tredobles i 2014 sammenlignet med 2013.

Tvunget vekk

Leder for det jødiske samfunnet i Donetsk, rabbi Pinchas Vishedski, forteller til Jerusalem Post at han hadde tenkt å bli værende i byen så lenge det var jøder i Donetsk. Men da både vann– og strømtilførselen ble kuttet, så han seg tvunget til å reise. Det samme forteller rabbi Shlomo Gopin fra Luhansk, som også har ledet en gruppe jøder ut av området til en leir i det vestlige Ukraina.

Tilbake i Donetsk skal det være minst 1.000 jøder av et samfunn på over 11.000 før opptøyene startet i fjor. Pinchas Vishedski opplyser at de fleste som har flyktet, er familier med barn. Det er opprettet et telefonnummer for jøder som ønsker å forlate Donetsk, der de kan ringe for å få hjelp og støtte til å flykte. Han forteller om daglige kamper og bombardement som gjør livet farlig. I følge media har tre firedeler av byens befolkning på én million flyktet enten til Russland eller det vestlige Ukraina.

Holder pusten

Ukrainske soldater og sivile har de siste dagene gravd skyttergraver rundt Mariupol som ligger ved Azavhavet og ser ut til å være neste målet for de prorussiske separatistene i Ukraina. Mens opprørerne nærmet seg byen tømte innbyggerne butikker for varer, de har hamstret bensin og olje og tømt lokale banker for innskudd. Tirsdag tok opprørerne kontroll over hovedveien mellom Donetsk og Mariupol.

Rabbi Mendel Cohen opplyser at en stor del av Mariupol med nesten en halv million innbyggere har allerede forlatt byen.

Les også: Truer med å registrere jøder

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De fleste jødene har likevel blitt værende, selv om svært mange har pakket sine saker og er klare til flukt. Vår menighet har sørget for mat og husvære til våre brødre fra Donetsk. Vi hjelper også de som forlater Mariupol med transport vestover og støtte til å skaffe seg tak over hode. Mesteparten av pengene til dette kommer fra organisasjonen International Fellowship of Christians and Jews, sier Cohen.

Støtte utenfra

David Parsons i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) opplyser til Dagen at pågangen fra jøder som vil ut av Ukraina er enorm. ICEJ har så langt støttet Jewish Agency med midler til immigrasjonsprosessen i overkant av 1.000 ukrainske jøder, 302 av dem fra krigssonen i det østlige Ukraina. Selve flyreisen dekkes av Jewish Agency.

– Jewish Agency kontrollerer papirene til jøder som vil immigrere. Nå mangler de folk til denne jobben. Pågangen er så stor at strømmen av immigranter fra Ukraina kunne vært tredoblet dersom de hadde hatt kapasitet til å ta seg av alle søknadene, sier Parsons. Den Norske Israelsmisjon arbeider blant jøder både i Ukraina og Russland, men generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann sier de ikke har opplevd situasjonen alarmerende for jødene i området.

– Noen er bekymret for utviklingen, og det har vært episoder som har gått ut over jøder. Antisemittismen florerer, og jeg er ikke overrasket over at noen griper sjansen når det byr seg en fluktmulighet ut av landet, sier Heitmann til Dagen.

På flukt

Mendel Cohen forteller at mange er redde for å reise fra Mariupol fordi det kan være farlig. TV-innslag viser kilometerlange køer av biler som er på vei vekk fra byen i det de blir kontrollert av ukrainske vaktstyrker utenfor byen.

– Jødene fra Donetsk kom hit for å finne et trygt sted å bo, og det var det i en måned. Men nå er situasjonen svært spent, sier Aaron Kagnovski (29), aktiv i det jødiske samfunnet i Maripol og far til to. Han forteller at kona ønsker å reise, men selv synes han ikke han kan gjøre det nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det blir verre og verre fordi kona blir mer og mer nervøs. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal gjøre. Uansett synes jeg ikke at jeg kan forlate folket her. Dersom noen hadde sagt for et år siden at det skulle bli slik i Ukraina, hadde jeg ledd av han. Ingen kunne forestilt seg dette, sier Kagnovski.

Les også: Jødene får skylda - fra begge kanter

Ukrainske jøder

2090 flyttet til Israel 1. halvår 2014.

911 immigrerte til Israel 1. halvår 2013.

I hele 2013 immigrerte 2.000 ukrainske jøder til Israel.

Det er rundt 200.000 jøder i Ukraina. Fra 1990-tallet til idag har 340.000 ukrainske jøder flyttet til Israel.

I hele 2013 immigrerte 2.000 ukrainske jøder til Israel.

Les også
FN: Over én million ukrainere på flukt
Les også
Ukraina skal holde USA-ledede militærøvelser
Les også
Truer med å registrere jøderJøder i Ukraina