TRAKTATER: En representant for Jews for Jesus deler ut evangeliske traktater til jøder på gata i Odessa.FOTO: JEWS FOR JESUS

Truer med å registrere jøder

Et antisemittisk skrift krever at jøder i Ukraina over 16 år skal melde seg for myndighetene. Hvis ikke kan de bli utvist fra en av landets regioner.

– De blir også bedt om å betale 50 dollar, og står i fare for å miste sin eiendom om de ikke lystrer. Dette skriftet er blitt spredd i regionen Donetsk, og utgir seg for å være fra denne selvoppnevnte republikken. Hvem som egentlig står bak, vet vi ikke, forteller Arne Tafjord til Dagen.

Han jobber som økonomiansvarlig i Jews for Jesus (Jøder for Jesus) i den ukrainske byen Odessa, og støttes av Den Norske Israelsmisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Økt antisemittisme

– Dette tyder på at det er en økning i antisemittiske hendelser på Krim og i Øst-Ukraina i kjølvannet av urolighetene og de nye selvoppnevnte myndighetene der. Men så langt jeg vet, blir ikke antisemittismen tolerert av sittende myndigheter i Kiev, legger han til.

Tafjord regner med at det er mellom 330.000 og 360.000 jøder i dagens Ukraina.

– Det er vanskelig å vite sikkert hvor mange det er, for en del jøder vil gjemme sin identitet. Dessuten har mange jøder i dag inngått blandede ekteskap, sier Arne Tafjord.

Hastebrev

Den spente situasjonen i Ukraina har ført til antisemittiske angrep som har skapt frykt blant jødene i landet, melder Israel Today.

Bladet, som utkommer i Jerusalem, viser til at lederen for Forbundet av europeiske jøder, rabbi Menahem Margolin, har sendt et hastebrev til Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Moshe Ya´alon. Der ber han om at Israel må sende erfarne sikkerhetsvakter for å beskytte jødiske samfunn i ukrainske byer og landsbyer.

Konkrete angrep

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Margolin gir flere eksempler på antisemittiske angrep mot jøder i Ukraina:

– En molotov-cocktail (flaske fylt med brennbart stoff, journ. anm.) ble kastet mot senteret til den ultraortodokse Chabab-bevegelsen i byen Zaporozhye.

– Det ble ringt inn truende meldinger på telefonsvareren, og en rabbi i Kyvyi Rih fikk 72 timer på seg til å forlate byen.

Banket opp

– En rabbi i Bilytske fikk sprayet grafitti på huset sitt. Der stod det: «Vi er klare til å ta deg!»

– Den 30 år gamle Dov Ber Glickman ble dyttet i bakken og banket opp av tre tenåringer i Kiev, mens han var på vei hjem fra et sabbatsmåltid.

– En israelsk lærer ble banket opp utenfor skolen der han jobber.

Stadig verre

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Margolin forteller at etter at den ukrainske regjering ble kastet, har jødene levd i stor fare, og situasjonen blir stadig verre.

«Jo lenger tiden går, jo flere jødiske mål er det som blir angrepet. Det er ingen som hjelper oss», skriver Menahem Margolin til lederne i Israel.

«Det er vanskelig (for Israel, journ. anm.) å foreta seg noe i et fremmed land, men dette er en nødssituasjon. Jeg bønnfaller dere om å gjøre noe», er hans klare henstilling.

Skaffer flybilletter

Den norske organisasjonen Hjelp Jødene Hjem (HJH) er engasjert i prosjekt i Ukraina for å hjelpe jødene til å komme seg til Israel.

– Den siste undersøkelsen fra Jewish Agency viser at immigrasjonen fra Ukraina har gått opp med 143 prosent så langt i år sammenlignet med 2013, opplyser Rebekka Rødner i HJHs informasjonsavis.

Et prosjekt heter «Jews in Crisis», og den hjelper jøder med å skaffe flybilletter til Israel.

– HJHs støtte til dette prosjektet er viktig. Og dette er helt i tråd med HJHs opprinnelige arbeid – å hjelpe jøder ut fra Sovjetunionen, de som ikke selv hadde mulighet til å skaffe flybilletter til å reise ut. Slik kom også jødene fra Etiopia til Israel. Hadde det ikke vært for dette viktige arbeidet, ville tusenvis av jøder, som vil flytte til Israel, ikke kunnet fått oppfylt dette store ønsket, fremholder Rebekka Rødner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun overtar i sommer som ny HJH-leder etter Eli Finsveen.

Jøder forlater områder

Arne Tafjord viser til at under de rådende omstendigheter i det østlige Ukraina, er det mange jøder som forlater disse områdene eller blir evakuert.

– Derfor regner vi med at en stor del av den jødiske befolkningen i disse områder også vil emigrere til Israel. Ukraina og Israel har visumfrihet seg imellom. Det betyr at det er relativt enkelt for mange jødiske familier som vil benytte seg av denne anledningen til å emigrere til Israel, forteller Tafjord.

Han legger til at for Jews for Jesus er dette en utfordring, og en tid der de må øke sine anstrengelser for å forkynne evangeliet for jødene.

Det beste middel

– Hvordan jobber dere overfor jødene i Ukraina?

– Jews for Jesus prøver å forkynne Guds ord ved hjelp av ulike tjenester: Vi deler ut evangeliske traktater på gatene. Vi holder sabbatsmøter og bibeltimer. Vi besøker jødene i deres hjem for å lese Bibelen sammen med dem. Vi holder også jødiske høytider, der vi prøver å vise at Jesus er Messias, svarer Arne Tafjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sentrale arbeidsredskaper er tidsskrifter, musikk, filmer, bøker og Internett.

Den norske misjonæren i Odessa mener at hvis de kristne verdiene blir vektlagt i samfunnet, da blir det ingen grobunn for antisemittisme.

– Derfor er det beste middelet mot antisemittisme å forkynne evangeliet til alle i Ukraina. For desto flere som vil omvende seg til Jesus, jo flere vil lære å kjenne Kristi kjærlighet, understreker han.

Jøder i Ukraina

Det skal være mellom 330.000 og 360.000 jøder i dagens Ukraina.

Antisemittiske angrep skaper frykt blant jødene i landet.

Immigrasjonen fra Ukraina til Israel har gått opp med 143 prosent så langt i år sammenlignet med 2013.

Jews for Jesus prøver å nå de ukranske jødene med evangeliet.

Immigrasjonen fra Ukraina til Israel har gått opp med 143 prosent så langt i år sammenlignet med 2013.

Les også
Sterkt besøk i holocaustmuseetPaven i Israel
Les også
MIFF får kjeft etter publisering av eksamensbesvarelser
Les også
Europas jøder frykter ny antisemittisme