Et ukrainsk militærhelikopter flyr over den ukrainske grensebyen Kramatorsk. Ifølge FN er nå over en halv million mennesker på flukt fra kamphandlingene i Øst-Ukraina. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN: Over én million ukrainere på flukt

Krigshandlingene i Øst-Ukraina har tvunget over 1 million ukrainere til å flykte fra hjemmene sine, opplyser FNs flyktningkontor (UNHCR).

Minst 260.000 mennesker er på flukt internt iUkraina, en dobling i løpet av de siste tre ukene, ifølge UNHCR.

Les Dagens lederartikkel:Et russisk gufs fra fortiden

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg kommer om lag 814.000 ukrainere som befinner seg i Russland med ulike former for status, både flyktninger, asylsøkere og lignende.

– Vi kan med sikkerhet slå fast at over 1 million mennesker nå er fordrevet, både internt og eksternt, på grunn av konflikten i Øst-Ukraina, sier Vincent Cochetel, direktør for UNHCRs europakontor tirsdag.

– 260.000 i Ukraina, det er et lavt anslag. 814.000 i Russland, og så kan man legge til resten, i Hviterussland, Moldova, EU, sier Cochetel videre.

UNHCR frykter at tallet på flyktninger bare vil stige og sier det er fare for at «et betydelig antall» ukrainere også snart vil måtte flykte fra byene Donetsk og Luhansk på grunn av kamphandlingene der.