GIVERLAND: Onsdag ledet utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) et ministermøte i Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) i Oslo rådhus. Til stede var representanter for palestinerne, Israel, USA og europeiske, arabiske og andre giverland. Foto: Torstein Bøe / NTB

Huitfeldt ber om mer penger til palestinerne

Situasjonen er kritisk for den palestinske økonomien, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Hun frykter at volden vil eskalere.

Onsdag møtte Huitfeldt palestinske representanter, blant dem statsminister Mohammad Shtayyeh, samt Israel, USA, EU, Russland, FN og andre sentrale land i giverlandsgruppa for Palestina (AHLC).

Øverst på dagsordenen sto den finansielle krisen i palestinske områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en kritisk tid for Palestina. Budsjettunderskuddet er blitt umulig å håndtere, slo Huitfeldt fast på en pressekonferanse etter møtet.

– Situasjonen over hele Palestina er skjør, og vi frykter en ny eskalering av volden. Vi må forhindre en dypere krise, og jeg har bedt giverne om mer penger, sa hun.

Huitfeldt understreket samtidig at målet for AHLC er å skape grunnlag for en tostatsløsning.

– Palestinerne må få full tilgang til sine områder og ressurser. Okkupasjonen må ta slutt, og konflikten må løses, sa utenriksministeren, som samtidig framholdt at Israel er villig til å ta en serie «konkrete skritt».

Hva disse er, er imidlertid uklart.

– Begge parter har uttrykt at de er villige til å gjøre mer for å forhindre en dypere krise, sa Huitfeldt.

Møtet på Oslo rådhus var det første fysiske møtet i giverlandsgruppa på over to år. Norge har ledet AHLC siden opprettelsen.

Tidligere onsdag hadde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) et eget møte med palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh.