Høyre varsler nye runder om pressestøtte

Flertallet glapp for regjeringens forslag om kronetak på pressestøtte, men siste ord er ikke sagt. Høyre holder fast ved løftet om en større reform.

– Regjeringsplattformen slår fast at pressestøtten skal legges om og på sikt reduseres. Det står ved lag, sier Høyres Kårstein Eidem Løvaas til NTB.

Løvaas sitter i familie- og kulturkomiteen som torsdag avgir innstilling om produksjonsstøtten til norske medier. Det blir ikke flertall for forslaget fra kulturminister Thorhild Widvey (H) om å begrense pressestøtten til 40 millioner kroner per avis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Venstre og Arbeiderpartiet har snudd. Dermed blir forslaget lagt bort i denne omgang, sier Løvaas. Han tilføyer at regjeringens forslag om at ingen avis kan få mer i pressestøtte enn 40 prosent av sine driftsutgifter, får bred tilslutning på Stortinget.

Endret mening

Så sent som i fjor foreslo den rødgrønne regjeringen å innføre en øvre grense på 40 millioner kroner for avisene som mottar pressestøtte. Et slikt grep ville ha rammet Dagsavisen og Vårt Land, som ville ha tapt henholdsvis 4 og 3 millioner på omleggingen.

– Fra hele bransjen meldes det om store utfordringer med sviktende opplagstall og stort fall i annonseinntekter. Det er derfor behov for å vurdere på nytt om virkemidlene for pressestøtten er treffsikre eller om det må justeringer til, sa Arbeiderpartiets Arild Grande til Klassekampen i forrige uke.

Høyre beklager Aps snuoperasjon og mener det er de minste lokalavisene som nå må bære byrden.

– De ti største mottar 75 prosent av pressestøtten på 308 millioner. De resterende 110 deler 25 prosent av potten. Det er uheldig, mener Løvaas.

Han sier regjeringspartiene nå jobber med å legge om støtten og gjøre den mer målrettet. Det kan skje ved å sikte seg bedre inn mot små lokalaviser eller ved å rette subsidiene mot journalistisk produksjon.

– Det er krevende, men en svært besnærende tanke, sier han.

Momsfritak

KrFs Geir Bekkevold gleder seg over at Widveys forslag ikke blir innført. Han håper regjeringen tar dette som et tydelig signal om at pressestøtten skal styrkes, ikke kuttes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mediestøtten og produksjonsstøtten til aviser er viktig, særlig i den situasjonen vi er nå med fallende opplagstall. Staten har et ansvar for å sikre et mangfold av ulike utgivelser, sier Bekkevold.

KrF krevde i forrige uke momsfritak for alle medier, uavhengig av plattform. Regjeringsplattformen slår fast at papiraviser og nettaviser skal likestilles og få en felles, lav momssats.

Da temaet kom opp under spørretimen i Stortinget sist onsdag, var ikke finansminister Siv Jensen (Frp) avvisende til forslaget. Tvert imot sa hun at regjeringen vil være «lydhør» overfor støttepartiene Venstre og KrF.

– Om en felles lav momssats blir 8, 4 eller 0 prosent gjenstår å se. Vi finner nok ut av dette, men det er altfor tidlig å konkludere med at alle papir- og nettaviser får momsfritak, sier Løvaas.

Les også
Ingen endring i pressestøtten uten Venstre og KrF
Les også
Varsler store kutt i Vårt Land og Dagsavisen
Les også
Pressestøtten kan være trygg foreløpig