Høie vil ta jobben fra leger som bryter reglene

Helseminister Bent Høie (H) gjør flere endringer i forslaget om reservasjonsrett for leger. Regelverket vil bli svært strengt, og legene kan miste jobben om de ikke følger loven.

Helse­mi­nis­te­ren sier til Dag­bla­det at han nå øns­ker å gi kom­mu­ne­ne et kon­trol­l­an­svar som kan føre til at leger som begår lov­brudd, kan miste job­ben. Kon­troll­re­gi­met skal være svært strengt.

- Ho­ved­hen­sik­ten er å røyke ut og få fram hvil­ke leger som re­ser­ve­rer seg mot alt fra p-pil­ler og as­sis­tert be­frukt­ning til abort, og som har så ster­ke mot­fore­stil­lin­ger mot abort at de ikke vil ha sam­ta­ler om det eller hen­vi­se til det, sier Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sam­men­lig­ner for­bud mot re­ser­va­sjon med for­buds­ti­den i mel­lom­krigs­åre­ne. Da sprit­virk­som­he­ten ikke opp­hør­te, men gikk under jor­den.

- Ved å re­gu­le­re re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten strengt sik­rer vi åpen­het og mu­lig­he­ten til å rea­ge­re hvis noen bry­ter lov­ver­ket, sier han.

Ap: Ingen end­ring

Slik re­gel­ver­ket er nå, har fyl­kes­le­ge­ne ingen over­sikt over hvor mange leger som re­ser­ve­rer seg. Kom­mu­ne­ne vet hel­ler ikke all­tid hva som fore­går. Nå skal kom­mu­ne­ne sende kopi av alle re­ser­va­sjons­av­ta­ler til fyl­kes­man­nen, og ha an­svar for kon­troll og opp­føl­ging.

- Det er i rea­li­te­ten intet nytt i disse så­kal­te end­rin­ge­ne i for­sla­get. Kon­troll­myn­dig­he­te­ne og sank­sjons­mu­lig­he­te­ne han trek­ker fram lig­ger al­le­re­de i da­gens re­gel­verk, fram­hol­der helse­po­li­tisk tals­mann Tor­geir Micael­sen i Ar­bei­der­par­ti­et over­for NTB.

Han mener helse­mi­nis­te­ren bare ska­per yt­ter­li­ge­re for­vir­ring rundt for­sla­get som fort­satt er ute på hø­ring.

- Høie sier han skal røyke ut re­ser­va­sjons­le­ge­ne, men kom­mer ikke med noen nye for­slag for å få det til, sier Micael­sen.

H: Flere end­rin­ger

Det er tred­je gang helse­mi­nis­te­ren jus­te­rer for­sla­get etter at det ble sendt ut på hø­ring. Først åpnet han for å gå bort fra kom­mu­nal veto­rett, der­etter gikk han for å endre teks­ten som sier at re­ser­va­sjons­le­ge­ne ikke tren­ger å svare den gra­vi­de på hvor langt hun er på vei.

- De mange re­ak­sjo­ne­ne tyder på at det er rik­tig og vik­tig med en bred hø­ring, sier Bent Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke uven­tet kon­klu­de­rer Micael­sen halv­veis ut i hø­rin­gen med at Høyre bør sette seg ned sam­men med Kris­te­lig Folke­par­ti og re­for­hand­le av­ta­len som har re­sul­tert i det om­strid­te for­sla­get.

- Han bør hel­ler kon­sen­tre­re seg om å få kom­mu­ne­ne og Sta­ten helse­til­syn til reelt å rea­ge­re over­for le­ge­ne som bry­ter loven, sier han.

NTB

Les også
SV foreslår tilsyn for å avsløre reservasjonsleger
Les også
Ikke i tog for å drepeAnna Kathrine Eltvik
Les også
Høie pepres med private høringssvar i reservasjonssaken