SVs partileder Audun Lysbakken og stortingsrepresentant Karin Andersen mener Helsetilsynet må sjekke alle leger. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

SV foreslår tilsyn for å avsløre reservasjonsleger

Helsetilsynet må gjennomføre landsomfattende tilsyn for å avsløre leger som i dag ulovlig reserverer seg mot henvisning til abort, foreslår Sosialistisk Venstreparti.

SV-forslaget er utarbeidet som representantforslag fra partileder Audun Lysbakken og stortingsrepresentant Karin Andersen. Helsetilsynet må få i oppdrag «å gjennomføre et landsomfattende tilsyn der reservasjon, både mot befatning med abort og andre temaer, kartlegges», skriver de to i forslaget.

Overfor NRK utdyper Lysbakken bakgrunnen for forslaget. Han forteller at det i dag finnes fastleger som allerede nekter å henvise til abort, assistert befruktning til lesbiske, og å hjelpe pasienter med enkelte typer prevensjon. Det er per i dag ulovlig for leger å reservere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det vi frykter er at vi i dag har en reservasjonsjungel som er større enn det noen helt har oversikt over, der leger tar seg til rette, sier Lysbakken til statskanalen.

Han kaller dette «totalt uakseptabelt» og mener Helsetilsynet etter gjennomført tilsyn med landets fastleger, kan gi advarsler, og i siste instans gi leger valget mellom å godta arbeidsoppgaver de ikke ønsker å utføre, eller å finne seg en annen jobb.

- Forslaget er en test på regjeringens troverdighet, sier Lysbakken som svar på hvorfor SV foreslår dette nå. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har allerede sendt sitt forslag til reservasjonsmulighet for fastleger ut på høring. (©NTB)

Les også
Høie pepres med private høringssvar i reservasjonssaken