Høie freder helsehjelp til papirløse

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke avvikle ordningen med gratis helsehjelp til innvandrere uten lovlig opphold, slik Frps Mazyar Keshvari har tatt til orde for. Venstre jubler.

Kir­kens By­mi­sjon og Røde Kors dri­ver i dag et helse­sen­ter i Oslo hvor denne grup­pen har til­bud om gra­tis helse­hjelp. Sen­te­ret be­hand­let over 1.000 per­soner i fjor.

Bent Høie fikk denne uken spørs­mål om saken i Stor­tin­gets spørre­time og bruk­te an­led­nin­gen til å av­vise Frp-ut­spil­let.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høie sier det er klar­gjort i loven at hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ner kan yte hu­ma­ni­tær bi­stand til per­soner uten opp­holds­til­la­tel­se i Norge. For­ut­set­nin­gen er at de ikke med­vir­ker til ulov­lig opp­hold.

- Bør ha hand­lings­rom

Helse­mi­nis­te­ren for­sik­rer der­for om at han er opp­tatt av at hu­ma­ni­tæ­re or­ga­ni­sa­sjo­ner fort­satt bør ha et visst hand­lings­rom til å yte helse­hjelp til dem som tren­ger det.

- Det føl­ger også av for­skrift om rett til helse- og om­sorgs­tje­nes­ter for per­soner uten fast opp­hold i riket at alle har rett til øye­blik­ke­lig hjelp og helse­hjelp som ikke kan vente, sa Høy­re-stats­rå­den i Stor­tin­get ons­dag.

Det var Frps inn­vand­rings­po­li­tis­ke tals­mann Mazyar Kes­hva­ri som nylig kri­ti­ser­te helse­hjel­pen.

- Aller helst skul­le vi sett at vi ikke hadde et slikt til­bud til men­nes­ker som bry­ter norsk lov­gi­ving og er her på il­le­galt vis. Det gjør at pro­ble­met vil es­ka­le­re, noe ingen er tjent med, sa han til NRK.

- Må sik­res hjelp

Både Venst­re og Kris­te­lig Folke­par­ti rea­ger­te sterkt på Frp-ut­spil­let. Venst­res Ketil Kjen­seth er der­for svært for­nøyd med at Høie nå slår «etter­tryk­ke­lig fast at det er uak­tu­elt å legge ned helse­til­bu­det», og at or­ga­ni­sa­sjo­ner kan yte hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er Venst­re svært for­nøyd med fordi uan­sett hvil­ken sta­tus man har, skal man sik­res nød­ven­dig og akutt helse­hjelp, sier Kjen­seth til NTB.

- Noe annet ville ha vært di­rek­te uan­svar­lig og skrem­men­de uan­sten­dig for en hu­ma­ni­tær na­sjon som Norge, leg­ger stor­tings­re­pre­sen­tan­ten til.

Kes­hva­ri mener også helse­per­so­nell bør melde fra til po­li­ti­et når ulov­li­ge inn­vand­re­re ber om helse­hjelp. Også dette ble av­vist av Høie.

NTB

Les også
Nav vil frede nødhjelp til papirløse
Les også
Ga kollekt til ulovlige innvandrereHelsehjelp til papirløse