Ga kollekt til ulovlige innvandrere

- Det er vår plikt å bidra til at mennesker blir behandlet med verdighet, sier pastor Leif Erik Nilsen.

I dag, tors­dag 20. mars, star­ter den fers­ke or­ga­ni­sa­sjo­nen Helse­hjelp til pa­pir­løse opp et til­bud i Ber­gen.

50 fri­vil­li­ge leger, syke­plei­ere og annet helse­per­so­nell skal gi helse­hjelp til per­soner uten lov­lig opp­hold i Norge og som der­med ikke får helse­hjelp fra det of­fent­li­ge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fri­kir­ken i Ber­gen er blant de som har gitt øko­no­mis­ke støt­te til or­ga­ni­sa­sjo­nen. Pas­tor Leif Erik Nil­sen sier de valg­te å bidra øko­no­misk etter å ha mot­tatt en søk­nad om penge­støt­te.

- Vi fikk en søk­nad før jul med spørs­mål om vi ville dele hele eller deler av kol­lek­ten fra jul­af­ten. Vi syn­tes det var et bra til­tak og ga en fjerde­del av kol­lek­ten som til­svar­te rundt 3000 kro­ner, sier Nil­sen.

Ingen of­fent­lig støt­te

Kir­kens By­mi­sjon og Røde Kors har siden 2009 sam­ar­bei­det om et fri­vil­lig helse­sen­ter i Oslo som gir gra­tis hjelp til men­nes­ker som av ulike grun­ner opp­hol­der seg ulov­lig i lan­det. Nå får altså Norge sitt andre helse­sen­ter for pa­pir­løse.

- Dette er en for­mid­lings­tje­nes­te der pa­pir­løse får en sam­ta­le og un­der­sø­kel­se av syke­plei­er som hen­vi­ser vi­de­re til leger som øns­ker å gi denne grup­pen helse­hjelp. Alle in­volver­te gjør dette fri­vil­lig og vi får ingen of­fent­lig støt­te, sier Astrid Onar­heim Spjeld­næs, styre­le­der i or­ga­ni­sa­sjo­nen Helse­hjelp til pa­pir­løse.

For å gi pa­si­en­te­ne trygg­het, er sen­te­ret opp­rett på hem­me­lig adres­se i Ber­gen. Hver tors­dag etter­mid­dag kan pa­pir­løse ringe for å få vite hvor lo­ka­let lig­ger.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen har også av­ta­le med Ha­ralds­plass Dia­ko­na­le Syke­hus, som tar imot hen­ven­del­ser på blod­prøve­ta­king og rønt­gen­un­der­sø­kel­ser som ikke kan tas hos fast­le­gen.

- Stort behov

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Røde Kors i Ber­gen av­dek­ket i fjor at det er behov for helse­hjelp blant men­nes­ker i Ber­gen som opp­hol­der seg ulov­lig i lan­det.

- I ut­red­nin­gen fant vi ut at be­ho­vet kunne være fra en tredje­del og opp­til halv­par­ten av det man har sett i Oslo, som da hadde rundt 1000 hen­ven­del­ser i året, sier Onar­heim Spjeld­næs.

Til­bu­det skal være gra­tis, men pa­si­en­te­ne må selv be­ta­le for medi­si­ne­ne. Men nøy­ak­tig hvor stor på­gan­gen på sen­te­ret blir er for tid­lig å fast­slå, sier hun.

- Vi kan ikke gi et ek­sakt tall etter­som pa­pir­løse er en uover­sikt­lig grup­pe som ofte lever i skjul. Vi har nok en stør­re over­sikt over be­ho­vet når vi har for­søkt dette pro­sjek­tet i noen må­ne­der, sier Onar­heim Spjeld­næs og un­der­stre­ker at et av må­le­ne er å nå ut til de aller mest sår­ba­re.

- Da ten­ker jeg sær­lig på de som er ofre for men­neske­han­del. De lever gjer­ne svært av­skjer­met fra res­ten av sam­fun­net og har liten mu­lig­het til å oppnå kon­takt med noen som kan gi helse­hjelp, sier hun.

- En plikt å hjel­pe

Pas­tor Leif Erik Nil­sen mener det var helt rik­tig av Fri­kir­ken i Ber­gen å gi kol­lekt­pen­ger til or­ga­ni­sa­sjo­nen. Han anser ikke støt­ten som en form for sivil uly­dig­het.

- Om det så måtte være det, så mener jeg det er vår plikt å hjel­pe men­nes­ker som tren­ger det. Det er ikke en kon­se­sjon for at de som opp­hol­der seg ulov­lig i lan­det kan bli væ­ren­de, men det er snakk om å hjel­pe men­nes­ker som tren­ger det, sier Nil­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ute­luk­ker li­ke­vel at me­nig­he­ten vil fort­set­te å gi pen­ger til den fers­ke or­ga­ni­sa­sjo­nen.

- Denne gaven var et en­gangs­til­fel­le. Vi har stort sett faste ting vi gir kol­lekt­pen­ger til, som mi­sjons­ar­bei­det vårt og Kir­kens nød­hjelp. En ny, per­ma­nent støt­te har vi ikke øko­no­mi til, sier Nil­sen.

Helsehjelp til papirløse

Stif­tet ok­to­ber 2013. Opp­start i Ber­gen 20. mars 2014.

Pa­pir­løse kan ringe 400 49 904 hver tors­dag (unn­tatt hel­lig­da­ger) mel­lom klok­ken 18.30 og 20.30 for å få vite hvor lo­ka­let er (sen­tralt i Ber­gen).

Fri­kir­ken, Fag­for­bun­det og Rødt er blant de øko­no­mis­ke støtte­spillerne.

Kilde: Helse­hjelp for pa­pir­løse