Nav vil frede nødhjelp til papirløse

En mann fra Midt­østen fikk støt­te fra Nav etter ut­vis­ning fra Norge og en dom for vold­tekts­for­søk. Li­ke­vel vil ikke Nav-di­rek­tør Joakim Ly­stad endre re­gel­ver­ket for so­sial­hjelp.

Ly­stad liker ikke for­sla­get om å sløy­fe en pas­sus i re­gel­ver­ket om at bo­steds­løse per­soner uten lov­lig opp­hold i Norge kan få so­si­al akutt­hjelp i spe­si­el­le til­fel­ler, skri­ver Vårt Land.

- Det er hen­sikts­mes­sig at Nor­ges men­neske­retts­li­ge for­plik­tel­ser kom­mer fram i reg­le­ne, menerNav-di­rek­tø­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før som­mer­en fore­slo av­trop­pen­de ar­beids­mi­nis­ter An­ni­ken Huit­feldt å fjer­ne et unn­tak fra ho­ved­re­ge­len om at per­soner uten lov­lig opp­hold i riket har ikke krav på penge­støt­te. Bak­grun­nen var ny­he­ten om at en mann fra Midt­østen som var dømt for vold­tekts­for­søk og ut­vist fra Schen­gen, opp­holdt seg ulov­lig i Norge på Nav-pen­ger.

Ro­bert Eriks­son (Frp), som tors­dag over­tok Huit­feldts stats­råds­post, rea­ger­te kraf­tig da saken ble kjent i fe­bru­ar.

- Vi er kom­met i den sinns­sva­ke si­tua­sjo­nen at vi er blitt hele ver­dens so­sial­kon­tor, sa han tilVG da.

Iføl­ge Huit­feldt viste saken at det var uklart hvor langt ret­ten til nød­tje­nes­ter rakk, og at uklar­he­ten var «uhel­dig» i en si­tua­sjon med inn­vand­ring av fat­ti­ge fra Euro­pa.

Nav-di­rek­tør Ly­stad kan ikke for­stå hvor­for de­par­te­men­tet trek­ker fram denne grup­pen.

- Di­rek­to­ra­tet er ikke kjent med at Nav-kon­to­re­ne har sær­li­ge ut­ford­rin­ger med hen­ven­del­ser fra EØS-bor­ge­re som er her ulov­lig, skri­ver han i sin hø­rings­ut­ta­lel­se til de nye reg­le­ne.