Pastor: Brian Housten leder Hillsong-nettverket som er en av pinsebevegelsens mest toneangivende kulturbærere globalt.

Hillsong snakker ut om homofili

Et homofilt par skal ha ledet lovsang i Hillsong New York. Nå rykker Brian Houston ut for å klargjøre kirkens syn på homofili.

Over 55.000 ganger skal posten om det homofile paret Josh Canfield og Reed Kelly ha blitt delt på Facebook. De skal ha ledet og sunget i et kor i Hillsong New York som samler over 5.000 besøkere hver uke. Hillsong består av 13 menigheter og er en av de mest toneangivende nettverkene i den verdensvide pinsebevegelsen. Menigheten har stor innflytelse på pinsemenigheter også i Norge.

Homofile i kirk en

I fjor sa pastoren i Hillsong New York, Carl Lentz, at menigheten hadde mange homofile.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og jeg ber om at vi alltid må ha det, sa Lentz til Christian Today.

Han ønsket heller ikke å innta et offentlig standpunkt i homofilispørsmålet og begrunnet det med at heller ikke Jesus snakket offentlig om homofili.

LES: Prost kobler knivdrap i Israel til norsk homokamp

Etter en pressekonferanse i New York-menigheten ble lederen for nettverket, Brian Houston, sitert i New York Times på at Hillsong hadde en «løpende samtale» om temaet. Ikke lenge etter publiserte Houston en pressemelding der han klargjorde at Hillsong hadde et klassisk syn på ekteskapet.

Kom ut av skapet

Denne uken ble det derimot kjent at et homofilt par har hatt ledende roller i lovsangskoret i Hillsong New York.

Brian Houston forklarer i en bloggpost at det homofile paret stod frem for noen måneder siden, og at det kom som en overraskelse.

– Slik jeg forstår det har de ikke vært aktive i lederskap eller tjeneste i menigheten siden det ble kjent, skriver Houston, og legger til:

– Når det er sagt elsker vi dem og anerkjenner at de, som alle andre, er på en reise. Vår rolle som kirke er å hjelpe dem på denne reisen med nåde og medfølelse, skriver Houston.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig publiserte pastoren en lengre artikkel om Hillsong sitt syn på homofili. Under tittelen «Do I Love Gay People?» klargjør Houston nok en gang at Hillsong står fast på et tradisjonelt syn på homofil livsstil og homofilt ekteskap. Hillsong ønsker homofile velkomne i menigheten, men de kan ikke ha ledende stillinger, betalt eller ubetalt.

Støtte fra Norge

Menigheter i Norge som identifiserer seg med Hillsong er glad for Houston sine uttalelser.

– Vi står bak Brian sitt syn. Han formulerer det på en god måte, sier Jostein Krogedal, leder i Intro.

Intro er et menighetsnettverk som består av fem menigheter i Norge. Disse står i et samarbeid med Hillsong kalt Hillsong family.

Krogedal har aldri vært i tvil om hvor Hillsong står i spørsmålet om homofili. I forrige uke tilbrakte han en uke sammen med Brian Houston i London. Over 1000 nordmenn besøkte Hillsongs årlige sommerkonferansen i O2 arena. Menighetens syn på homofili var ikke et tema verken under konferansen eller den påfølgende retreaten med ledere etterpå.

Forstyrrer budskapet

En annen toneangivende pinsemenighet i Norge er Salt Bergenskirken. Pastor Øystein Gjerme skjønner hvorfor denne saken er vanskelig for Houston og Hillsong.

– Det er ubehagelig for en pastor å bli kjent for den som er imot homofili. Dessuten handler jo ikke evangeliet om sex. Men nå blir Houston presset av situasjonen i New York, og han må si noe om dette. Det forstyrrer naturligvis budskapet han egentlig ønsker å bruke tid på, sier Gjerme.

Slik han ser det har Hillsong valgt en annen strategi enn mange bibeltro menigheter i USA. Mens de fleste har flagget et tydelig nei til homofili, har Hillsong valgt bort den polemikken. Samtalen med homofile har blitt lagt til det private rom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men nå har kritikken blitt for massiv, og da må Houston tydeliggjøre sitt syn.

Gikk av skaftet på nett

Oslo Kristne Senter er et annet menighetsnettverk i Norge som er med i Hillsong family. Pastor Thomas Åleskjær synes ikke at noe av det Brian Houston sier representerer noe radikalt nytt fra Hillsong.

– Den skriftlige uttalelsen aktualiserte seg vel imidlertid nå på grunn av en bloggartikkel, full av løsrevne påstander og sitater tatt ut av sammenheng. Dessverre gikk en del folk fullstendig av skaftet på nett, og et tilsvar til dette ble nødvendig, sier Åleskjær.

– Hillsong har vært sparsom med å uttale seg om homofili offentlig. Synes du det er det vanskelig å snakke om homofili fra talerstolen?

– Det kommer litt an på kontekst, men i ulike «spørsmål og svar»-sekvenser pleier temaet å dukke opp, og stort sett er dette ukomplisert for min del, sier Åleskjær.

Han ønsker at gudstjenesten først og fremst skal være et sted der man formidler evangeliet og løfter opp Jesus.

– Jeg har aldri begynt en søndag med «Ja, i dag skal vi snakke om homofili, dere.» Men det er ikke uvanlig at ulike bibelske perspektiver om seksualitet blir vevd inn i det vi snakker om.

Hillsong

Startet i 1983 av Bobby og Brian Housten.

Samler 100.000 besøker på sine 13 campuser i Europa, Afrika og USA. I tillegg kommer en rekke menigheter som er tilknyttet nettverket Hillsong family.

OKS og Intro er norske menigheter som er med i Hillsong family.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Håper å skaffe 2000 givere mot menneskehandelEn dag
Les også
De gir ut Kygo-inspirert lovsang mot slaveriEn dagSlaveri
Les også
Vil utrydde menneskehandel i NorgeEn Dag
Les også
«Hvordan kunne jeg si nei til å gjøre en forskjell?»A21
Les også
Norske kvinner valfarter til WembleyKonferansen