STATSMINISTER: FNs siste hovedforsamling hadde større saker enn en potensiell miniputtstat i Albania å ta seg av. Men her kunngjør landets statsminister at en spesiell muslimsk gruppering vil få tildelt et område hvor de kan styre seg selv.

Her kunngjør han at Europa får en ny muslimsk stat

Alle avgjørelser i den nye staten skal tas med kjærlighet, sier religiøs leder. Dansk redaktør er kritisk.

Publisert Sist oppdatert

Albania planlegger å etablere en suveren muslimsk mikrostat innenfor sine grenser drevet av en sufi-sekt kjent for å fremme «religiøs harmoni og dialog».

Kunngjøringen kom fra statsminister Edi Rama (60) under møtet i FNs hovedforsamling nylig. Hans plan er å gjøre en enklave i landets hovedstad til et «politisk hjem» for Bektashi-muslimer. De er landets fjerde største religiøse samfunn. De største religiøse gruppene er sunnimuslimer, ortodokse og katolske kristne.

Fordrevet fra Tyrkia

Den sufi-muslimske ordenen har røtter tilbake til 1200-tallet i det osmanske riket . Den har ord på seg for å være en tolerant, mystisk gren av islam, åpen for andre religioner og filosofier og påvirket av kristendom.

Flere av grenens ledere flyttet til nettopp Albania for hundre år siden etter at retningen ble forbudt i Tyrkia.

– Vår inspirasjon er å støtte transformasjonen av Bektashi World Center i Tirana til en suveren stat, et nytt senter for moderasjon, toleranse og fredelig sameksistens, sa Rama 27. september i FN i New York.

– Et viktig skritt

Bektashi utgjør anslagsvis ti prosent av landets muslimske befolkning, ifølge Albanias folketelling for 2023.

Kunngjøringen blir godt mottatt av dem det gjelder, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

«Bektashi-ordenens suverenitet er et viktig skritt for å styrke verdiene inkludering, religiøs harmoni og dialog i en stadig mer splittet verden», heter det i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået.

Den nye staten sammenlignes med Vatikanstaten i Roma, men vil med sine 25–27 mål bli betydelig mindre enn området som styres av Den katolske kirke. Regjeringen vil bli ledet av Bektashi-ordenens leder, og et råd vil føre tilsyn med hvordan staten blir styrt.

«Kjærlighet og vennlighet»

– Allah forbyr ikke noe. Det er derfor han ga oss tanker.

Det sier Edmond Brahimaj (65), ifølge New York Times.

Han er av sine tilhengere kjent som Baba Mondi og forklarer at regjeringen i den nye staten vil ta «alle avgjørelser med kjærlighet og vennlighet».

Baba Mondi er ifølge avisen tidligere offiser i den albanske hæren blir av sine tilhengere omtalt som «Hans Hellighet Haji Dede Baba.»

Et bedre Europa med flere små stater?

Nyheten om en muslimsk stat i Europa har fått liten oppmerksomhet i et nyhetsbilde preget av store internasjonale konflikter. På kommentarplass i danske Kristeligt Dagblad mener redaktør Anders Ellebæk Jensen at etableringen reiser store spørsmål:

• Er dette en metode flere kan bruke, for eksempel i Norge, med en stor samisk minoritet? Eller Libanon?

• Blir det et bedre Europa hvis vi får flere små stater. Tallet har økt fra 24 i 1900 til 45 i 2022.

• Hva får man av innflytelse som ny stat i Europa? Vatikanstaten har diplomatisk representasjon i en rekke land og er aktiv i FN.

Tviler på at mange smiler

Jensen minner om at politisk islam er et ømt punkt i Europa.

–De fleste europeere har ingen forhåpninger om at verden blir bedre av politisk islam. Så mens den albanske regjering kan glede seg over oppmerksomheten omkring den forestående nye stat, er det neppe noe som vil utløse store europeiske smil som generell modell for kulturmøter med religiøse minoriteter, mener den danske redaktøren.

Dette er Bekthasi-ordenen

Brorskap eller orden av tyrkisk opprinnelse, et synkretistisk sufibrorskap oppkalt etter sufihelgenen Hajji Bektash Wali av Khorasan, som levde på 1200-tallet.

Brorskapet oppsto på 1300-tallet.

Formelt oppløst av Mustafa Kemal Atatürk i 1925, men finnes fortsatt i Tyrkia. Ordenen er også utbredt på Balkan, spesielt blant albanere, og er der blitt påvirket av kristne tradisjoner.

Hovedsetet for de fleste etnisk albanske bektashier befinner seg i Tirana i Albania, der ordenen utgjør et selvstendig trossamfunn.

På grunn av utvandring har retningen fått flere sentre i Vesten.

Kilde: Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS