PROFESSOR: Professor Henrik von Achen er født i København, men han har jobbet ved Universitetet i Bergen siden 1987. Hans spesialfelt er kunsthistorie. Han ble ansatt som fagdirektør ved universitetsmusseet i Bergen i januar i år. Han er også katolikk og medlem av St. Paul menighet i Bergen. (Foto: Hanne Solheim)
Hellige steder - hellig kraft
Fins det hellige steder? Områder som har mer potensiell kraft enn andre? Ja, tror katolikk og fagdirektør ved Universitetsmuseet, Henrik Von Achen.
- Det eldste pilegrimsmålet i Norge er Selja. Her reiser pilegrimer og turister fortsatt for å se Sunnivahulen og klosterruinene. Hvilken betydning har Sta Sunniva?
- Det man kan si er at hele fenomenet Selja illustrerer ganske godt det som er poenget med hellige steder, og helgener. Hvorvidt det fins noe kjerne av sannhet i historien om St Sunniva er uklart. Man kan anta at det fins en historisk sannhet her. Men la oss si at det ikke gjør det, vil engasjementet da falskt? Nei, det er ikke slik det fungerer. Det sentrale med Selja er folks tro og deres tilknytning til den hellige Sunniva som et uttrykk for en tilbedelse av Jesus. Historien om Sta Sunniva er et tegn på Guds eksistens og omsorg. Selja illustrerer dette veldig bra. Like usikkert som dette er rent historisk, like sikkert er det at legenden har fått en enorm betydning for Selja. Hellige Olav fikk en enorm betydning for norsk kristendom helt uavhengig av sannhetsgehalten i historien. Slik er det også med sta Sunniva. Personen og stedet leder oss i siste instans til frelseshistorien, en historie som strekker seg gjennom mange tusen år. Sannsynligvis ble det etablert et benediktinerkloster på Selja rundt 1100. Så blir det til et pilegrimssted og et bispesete. Deretter flytter man Sunnivaskrinet og bispesetet til Bergen og Sunniva blir Vestlandets vernehelgen.
- Selja er uløselig knyttet til historien, men kan vi si at stedet har en åndelig betydning i dag?