HASTESAK: Styreleder Kjell Nordstokke i Sjømannskirken håper å gi den ordinære generalforsamlingen i slutten av august flere svar om vårens krise i organisasjonen. FOTO: Tore Hjalmar Sævik

Håper å svare mer om krisen i sjømannskirken

Generalforsamlingen ba hovedstyret «på selvstendig grunnlag foreta en vurdering av denne saken så snart som mulig».

Nyvalgt styreleder Kjell Nordstokke kommer allerede i dag til å møte ledergruppen i kriserammede Sjømannskirken i Bergen. Lørdag ble det i samme by holdt ekstraordinær generalforsamling i organisasjonen, for første gang i dens 150–årige historie.

Bakgrunnen var at generalsekretær Audun Myhre brått gikk fra borde i slutten av mars. En storm av reaksjoner endte med at det sittende styret stilte plassene sine til disposisjon. Striden har kastet mørke skygger over jubileumsåret til organisasjonen som er vant med å seile i medvind. Det nå avgåtte styret måtte tåle krass kritikk fra flere delegater på lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange ville vite mer. Generalforsamlingen samlet seg i et vedtak der det man ba hovedstyret «på selvstendig grunnlag foreta en vurdering av denne saken så snart som mulig».

– Mitt hovedoppdrag nå blir å samle mest mulig informasjon om hva som skjedde og hva effekten av dette har vært. Jeg skal realitetsorientere meg, sier Nordstokke til Dagen.

Dernest vil han så raskt som mulig prøve å samle det nyvalgte styret, helst allerede før sommerferien. Målet er å få en felles forståelse av hva som førte organisasjonen ut i vårens dype bølgedal.

– Så skal jeg rapportere til generalforsamlingen om dette når den møtes i slutten av august, slik at man der kan få svar på noen flere spørsmål, sier Nordstokke.

Den ordinære generalforsamlingen holdes 28.–29. august i Bergen. I den forbindelse skal det også være jubileumsfeiring. Kong Harald skal delta under jubileumsgudstjenesten i Johanneskirken.

Det avgåtte styret har vært sparsomme med informasjon om realitetene i saken. Begrunnelsen er juridiske forpliktelser overfor de berørte partene. Nordstokke opplyser at det nye styret vil gå nøye gjennom hvilke forpliktelser de er bundet av og hvilket handlingsrom de har som styre.

– Vi vil også klarere dette ut fra mandatet vi har fått, for vi har fått et mandat som det forrige styret ikke hadde. Vi kan heller ikke bryte noen lover og regler, men må klarlegge hva som faktisk er saken, sier Nordstokke.

Framover mener han det blir avgjørende å bygge relasjoner og tillit i organisasjonen, og på den måten virke samlende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Etter hvert får vi ta de beslutningene som trengs, sier han.

– Vil dere også ha kontakt med Audun Myhre i denne prosessen?

– Fordi vi nå er på dag en, vil jeg ikke annonsere hva som kommer til å skje videre, svarer Nordstokke.

Audun Myhre er fornøyd med at det nye styret nå har fått i oppdrag å gå gjennom prosessen rundt hans avgang og på selvstendig grunnlag foreta en vurdering av denne.

– Etter det jeg oppfatter, det er gjort et godt vedtak når det gjelder bestillingen til hovedstyret, sier Myhre til Dagen.

– Vil du stille deg til rådighet hvis det nye styret vil snakke med deg om din versjon hvorfor du gikk?

– Jeg ønsker fortsatt en dialog med styret som bidra til åpenhet, sier Myhre.

– Er det aktuelt for deg å stille deg til rådighet til stillingen som generalsekretær igjen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er styrets oppgave ansette generalsekretær. Jeg har full tiltro til at det de gjør er til det beste for Sjømannskirken.

Myhre har ikke gått inn i annen stilling etter at han gikk på dagen fra Sjømannskirken. Han opplyser at han snart tar ferie og vil orientere seg om muligheter på arbeidsmarkedet etter ferien.

Les også
Skal snu alle steiner i Sjømannskirkens kriseKrise i Sjømannskirken
Les også
Krever flere svar om Sjømannskirkens kriseKrise i Sjømannskirken
Les også
Ny vurdering av Myhres avgang