TORTUR: Gislene ble torturert på det grusomste under München-massakren 1972 som den palestinske terrororganisasjonen Svart September sto bak der elleve israelske idrettsutøvere ble drept. Bildet viser forhandlinger mellom en av terroristene og tyske myndigheter under aksjonen.

Grufull tortur før München-massakren

De 11 israelske idrettutøverne som ble massakrert i München under OL i 1972, ble torturert på det mest grufulle. Det viser en ny film om hendelsen.

Mer enn 40 år etter mordene på de israelske deltakerne under Sommer-OL i München i 1972, kommer en ny film der det framgår at ofrene ble utsatt for brutal tortur før de ble henrettet. Saken er også omtalt i New York Times som sammen med filmskaperne har intervjuet konene til to av de drepte. Dokumentaren har tittelen «Munich 72 And Beyond», og avslører grufulle opplysninger om idrettsutøvernes siste øyeblikk, som har vært helt ukjent til publikum til i dag, skriver nettstedet YnetNews.

Enkene forteller

Det er Ilana Romano, enke etter vektløfteren Jossef Roman, og Ankie Spitzer, enke etter treneren i fekting, Andre Spitzer, som forteller om torturen som israelerne måtte gjennomgå, opplysninger som ikke har vært kjent til nå. De forteller at de pårørende til idrettsutøverne først fikk høre om hva som skjedde 20 år etter massakren, da Tyskland offentliggjorde hundrevis av sider med detaljer om hva som skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De misbrukte han og skar biter av han mens han levde. Kan du forestille deg hvordan de ni andre reagerte som satt rundt og så på dette? forteller Ilana Romano.

Grufulle bilder

De to enkene fikk som representanter for ofrenes familier se de grufulle bildene av de drepte idrettsutøverne. Ilana Romano sier til New York Times at «bildene var akkurat så forferdelige som jeg hadde tenkt meg.» Redaktøren i avisen fikk også se bildene, men avgjorde at de var altfor grufulle til å trykke.

ISRAEL: Guds finger i historien

Jossef Romano ble skutt da han prøvde å motsette seg terroristene i starten av angrepet. De lot han ligge og blø i hjel framfor øynene på de andre idrettsutøverne, deretter skar de han. De andre ble deretter kraftig slått. Til slutt ble de drept etter et feilslått raid som tyske styrker satte inn ved flyplassen i München, der kidnapperne hadde brakt de israelske ofrene.

Gjorde vondt

– Det øyeblikket jeg fikk se bildene, var svært vondt. Fram til den dagen husket jeg Jossef som en ung mann med et stort smil. Jeg husker smilehullene hans inntil det øyeblikket, forteller Romano.

– Men i det øyeblikket ble hele bildet jeg kjente av Jossi, fullstendig ødelagt, fortsetter hun.

Minnested

Familien til ofrene har forsøkt å få til en minnestund under alle Olympiske Leker, noe Den olympiske komité (IOC) har avvist. Ved hjelp av IOCs nye president, tyskeren Thomas Bach, blir det laget et minnested i München over de drepte israelske idrettsutøverne. Navnene deres vil også bli lest opp under de kommende OL-lekene i Rio de Janeiro i Brasil sommeren 2016.

Massakren i München skjedde 5. og 6. september 1972. Medlemmer i den palestinske terrororganisasjonen Svart September angrep og kidnappet deltakerne i den israelske olympiske troppen. Elleve av OL-deltakerne ble drept: Moshe Weinberg, Jossef Romano, Zeev Friedman, David Berger, Jakov Springer, Eliezer Halfin, Jossef Gurtfreund, Kehat Shorr, Mark Slavin, Andre Spitzer og Amitzur Shapira. Den tyske politimannen Anton Fliegerbauer ble også drept under det feilslåtte forsøket på å redde de israelske idrettsutøverne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
- Kjærligheten kommer fra Korset og det blir hengende så lenge jeg er leder i Sarons Dal
Les også
Dekker festbord for Jerusalems fattigeFakta
Les også
En krønike
Les også
Dette er bakgrunnen for advent
Les også
«Fjordman» vil nekte muslimer adgang til Europa