NY-GAMMEL LOV: Høyesterett i Arizona vakte oppsikt da den valgte å gjenopplive en abortlov fra 1864.

Gjeninnfører abortlov fra 1864

Flere republikanere i Arizona som før har støttet innskrenkinger av retten til abort, er nå kritiske til gjenopplivingen av en svært gammel abortlov.

Det var den amerikanske delstatens høyesterett som onsdag ga grønt lys til håndhevelse av den gamle loven.

Den innebærer at abort er forbudt i alle tilfeller, unntatt når mors liv er i fare. De som utfører aborter, kan straffes med opptil fem års fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– La meg være veldig tydelig: Denne beslutningen kan ikke bli stående, sier den republikanske politikeren Matt Gress, som sitter i delstatsforsamlingen i Arizona.

Får støtte

Han legger til at han er motstander av å skru klokken tilbake til en tid da slaveri var lovlig og kvinner og leger kunne bli fengslet på grunn av abort. I stedet sier Gress at abort bør forbys etter 15. uke i svangerskapet.

Også flere andre republikanere i Arizona kritiserer høyesteretts beslutning. En av dem er Kari Lake, kjent som støttespiller for Donald Trump. Tidligere har hun kalt loven fra 1864 en «flott lov», ifølge NBC News.

Dreper barn

Andre republikanere i delstaten er godt fornøyd med høyesteretts beslutning.

– Amerikanere kan ikke forvente at vår nasjon vil helbredes hvis vi fortsetter å drepe våre barn, skriver delstatssenator Anthony Kern på meldingstjenesten X.

Han ledet meningsfeller i bønn inne i Senatet i Arizona dagen før høyesterett kom med sin avgjørelse. En video av hendelsen, offentliggjort av flere medier, viser politikere som sitter på kne på gulvet i forsamlingen mens de taler i tunger.