HATPREDIKANT: Abu Usamah al-Thahabi, kommer til Norge i august for å undervise unge muslimer om islam. Foto: YoutubeHATPREDIKANT: Abdurrahman Green.HATPREDIKANT: Hatiham al-Haddad.

Gir hatets predikanter en norsk talerstol

Den beryktede muslimske forkynneren Abu Usamah al-Thahabi besøker Norge i august i regi av organisasjonen Islam Net. Han er en av flere hatpredikanter som får en norsk talerstol av den muslimske ungdomsforeningen.

Islam Net er Norges største muslimske organisasjon, med over 1.000 registrerte medlemmer. Ungdomsorganisasjonen henvender seg til unge muslimer med et radikalt budskap.

Aktivitetsnivået er også høyt, og årlig arrangerer bevegelsen en såkalt «fredskonferanse» i Oslo som samler flere tusen muslimer. De som deltar på disse konferansene er hovedsakelig ungdom, vokst opp i Norge. Mange er i ungdomsskolealder. Et flertall av medlemmene er unge jenter med somalisk bakgrunn. Blant medlemmene finner vi mange nasjonaliteter, også unge norske konvertitter til islam, av begge kjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Islam er svaret

Fra talerstolen blir de presentert ferdigtygde budskap. Poenget er å overbevise tilhørerne om at islam er svaret, uansett hva spørsmålet måtte være. Hovedfokuset til Islam Net er å forkynne en konservativ, bokstavtro islamtolkning.

Som et ledd i denne forkynnelsen henter de foredragsholdere fra utlandet, som sprer ekstreme holdninger. En av disse er Abu Usamah al-Thahabi, en amerikansk konvertitt til islam som til daglig er imam i en stor moske i Birmingham.

Abu Usamah al-Thahabi taler på Iman-konferansen i Oslo fredag 15. august

Høsten 2013 var predikanten i Norge. Han kom for å holde foredrag for Islam Net og Tawfiiq-moskeen, en somalisk moske inspirert av saudiarabisk islam. Al-Thahabi er ikke en hvilken som helst predikant. Ved flere anledninger har han kommet med ekstreme utsagn. Channel 4 avslørte ham i 2007 med skjult kamera. «Vi ber Allah om å gi mulighet og vei slik at muslimene kan få makten og æren til å drive vekk undertrykkingen fra kuffar (de vantro), der vi kan gå ut og gjøre jihad.»

«Ingen elsker de vantro. Uansett om de kommer fra Storbritannia eller USA. Vi elsker islams folk og vi hater det vantro folket. Vi hater de vantro.»

I oktober i fjor besøkte han Norge, da førte det til protester fra blant annet Antirasistisk senter. Nå kommer han tilbake i august for å undervise blant annet konvertitter og unge muslimer om islam.

Enkelt og effektivt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nettopp dette er Islam Nets kjernevirksomhet, å nå ut til unge muslimer, enten de nylig har konvertert eller vokst opp med muslimske foreldre, men uten mye kunnskap om islam. Budskapet er enkelt og effektivt.

Islam Net representerer en strømning av islam som kalles salafisme. Organisasjonen er inspirert av et nettverk av predikanter som forkynner en forståelse av islam som ligger nært opp til saudiarabisk islam. Islam presenteres som løsningen på både samfunnet og enkeltpersoners problemer og utfordringer. Samtidig trekker Islam Net frem sin egen tolkning av islam som den mest autentiske. Denne tolkningen er samtidig mer konservativ og bokstavtro enn andre muslimske retninger som eksisterer i Norge.

De henvender seg til unge muslimer som har vokst opp i Norge og de taler på norsk. Foredragsholderne hentet fra utlandet taler alle på engelsk. Det krever lite eller ingen forkunnskaper å delta på Islam Nets arrangement, mange er åpne for alle, noen bare for muslimer.

Shariadomstoler

Abu Usamah al-Thahabi er ikke den eneste kontroversielle muslimske predikanten som har besøkt Islam Net. Gruppen har flere ganger hatt besøk av Hatiham al-Haddad, en palestinsk predikant bosatt i London. Da han høsten 2012 var i Norge, tok han til orde for opprettelsen av shariadomstoler her i landet.

«Jeg skal si dere sannheten om kampen mellom oss og jøder som er fiender av Gud og etterkommere av apekatter og griser», sa han i 2001.

Flere andre foredragsholdere fra Islam Net har en rekke ganger fremmet et ekstremt budskap. Under Islam Nets store «fredskonferanse» i 2010 forsvarte malaysieren Hussain Yee menns rett til å slå kvinner. Også han har flere ganger kommet med antisemittiske utsagn.

En annen hyppig brukt foredragsholder hos Islam Net er Abdurrahman Green, en australsk konvertitt til islam og en karismatisk predikant. Han har blant annet sammenliknet det å sende muslimske barn til ikke-muslimske skoler med å la dem vokse opp i kloakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Virkemidler

Islam Net forfekter ikke bruk av vold og tar avstand fra terrornettverk som al-Qaida. Men de forfekter en islamsk ideologi som baserer seg på avstandstaken fra demokrati og vestlige verdier som likestilling og religionsfrihet. Og de tar utgangspunkt i islamske ideologer som forfekter innføringen av sharialover, altså at man skal opprette en islamsk stat.

Der de skiller seg fra andre ekstremistgrupper som «Profetens Ummah» dreier det seg hovedsakelig ikke om teologi, men om virkemidler. Islam Net jobber langsiktig for å omvende ungdom til islam. Profetens Ummah vil bruke vold og terror for å oppnå sine mål.

Valget av foredragsholdere er ikke tilfeldig, de fleste er hentet fra nettverket til en stiftelse kalt iERA (Islamic Education and Research Academy). Denne stiftelsen tilbyr foredragsholdere som alle deler det samme budskapet, en konservativ, bokstavtro islamtolkning. Stiftelsen er nå satt under gransking av britiske myndigheter etter at det kom frem at de har fremmet antisemittisme og dødsstraff for homofile og sex utenfor ekteskapet.

Islam Net er mer enn bare en religiøs organisasjon. De er også representanter for det som må forstås som et muslimsk ungdomsopprør. I møtet med islamfrykt og opplevelser av diskriminering, besvarer Islam Net all kritikk med at organisasjonens politiske motstandere er «islamofobe». Dette bygger på en tankegang der de anser seg selv om de som forvalter den rette og sanne islam. Det er selvforsterkende logikk.

Virkeligheten er selvsagt at Islam Net kun representerer en liten minoritet blant norske muslimer. Et angrep på dem, kan ikke forstås som et angrep på islam. Likevel har strategien vist seg å være effektiv. Islam Net har et stadig høyere aktivitetsnivå. Den siste tiden har de blant annet startet oversettingen av fatwaer, religiøse domsavsigelser, og opprettet et institutt som skal undervise unge muslimer om islam. De henvender seg til sårbar ungdom. Samtidig males det et fiendebilde av det norske samfunnet. Det gir grunn til bekymring.

Lars Akerhaug er forfatter og en av Norges fremste eksperter på radikal islam.

Les også
Forskere: Flere fra Norge kan dø i Irak og Syria
Les også
Var en helt vanlig muslim i Oslo - ble selvmordsbomber for ISILRabita
Les også
– Vi er en åpen moskéRabita
Les også
Islamister jaget munker på dør i MosulMOSUL
Les også
Dansk imam anmeldt for oppfordring til jødedrap
Les også
Kristne hjem klargjøres for plyndringISIL
Les også
Islam-kritiker sendes ut fra Norge i dagImran Firasat